Српска од данас има своју кардиохирургију :: Semberija INFO ::

 

Српска од данас има своју кардиохирургију


БАЊАЛУКА - Клиника за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС, прве такве у Српској, данас је свечано отворена у присуству највиших званичника.

Свечаном отварању присуствовали су предсједник Републике Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Српске Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Церемонији је присуствовало  и руководство УКЦ-а Републике Српске на челу са генералним директором те установе Владом Ђајићем, министар здравља Србије Златибор Лончар, министри у Влади Српске, представници Републике Српске у заједничким институцијама.

Присутни су били  и представници Града Бањалука, медицински радници и бројни грађани.

На почетку свечаности емитоване су химне Републике Српске “Моја Република” и Србије “Боже правде”.

Клиника за кардиохирургију смјештена је у објекту “Јужно крило” УКЦ-а Српске, на првом спрату, и простире се на површини од око 1.500 метара квадратних.

Клиника се састоји од четири операционе сале и има све потребне пратеће амбуланте за припрему и опоравак пацијената.

Операционе сале су модуларне, израђене и опремљене према свјетским стандардима.

Интензивна њега има 10, а одјељење 13 кревета. 

Цвијановић: Клиника за кардиохирургију - успјех институција и грађана


Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је Клиника за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске, која је данас свечано отворена, велики заједнички успјех институција Српске и грађана.

“Као становник Републике Српске срећна сам што унапређијемо наш здравствени систем. Како предсједник Републике Српске поносна сам што Српска има капацитет да извршава и завршава велике послове за грађане који у њој живе”, рекла је Цвијановићева на свечаном отварању Клинике за кардиохирургију УКЦ-а Републике Српске у Бањалаци.

Она је подсјетила и на прва улагања којима је отпочела модернизација УКЦ-а, али и осталих улагања, прије више од десет година.

“Тада је Милорад Додик био предсједник Владе Републике Српске и покренули смо велики пројекат изградење регионалних, модерних болница широм Српске”, рекла је Цвијановићева и констатовала да је тај посао данас завршен и да данас у Српској постоји модерна мрежа болница.

Цвијановићева је нагласила да је огроман успјех на УКЦ-у Српске имати модерну клинику, каква је данас и отврена.

Она је истакла да УКЦ не припада само Бањалуци, него свим грађанима Републике Српске.

Ђајић: Успјели смо за добробит народа

С поносом могу да кажем да је УКЦ Републике Српске болница 21. вијека и недостајала је ова карика, а то је ова Клиника за Кардиохирургију, рекао је директор ове здравствене установе Владо Ђајић на свечаном отварању Клинике.

Истакао је да УКЦ Српске није само најмодернија зграда.

“Иза нас су будући спасени животи нашег народа, па чак и у овом тренутку док ми причамо они се боре за животе грађана. Овим путем им кажем хвала за све што су урадили за грађане Српске, поготово у доба пандемије” рекао је Ђајић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изразио је задовољство што се становништву Српске данас на употребу даје најсавременија Клиника за кардиохирургију, вриједна готово 25 милиона КМ, која представља пројекат од националног интереса.



“Данас је изузетна част и задовољство наћи се овдје да са радошћу и огромним поносом озваничимо почетак рада Клинике за кардиохирургију, на добробит не само становништва Републике Српске, већ и региона”, рекао је Вишковић на свечаности поводом отварања Клинике и захвалио љекарима из Србије за подршку коју пружају колегама у Српској.

Он је нагласио да Република Српска, отварањем ове модерне клинике за кардиохирургију, свој здравствени систем у овом сегменту медицине диже на још већи ниво.

Вишковић је навео да се до сада на годишњем нивоу 600-700 кардиоваскуларних пацијената подвргавало операцијама у земаљама окружења.

“Али, од данас, захваљујући визији људи који воде Републику Српску, имамо најмодернију кардио-клинику у окружењу, са најсавременијом опремом, у којој раде врхунски љекари и медицинско особље”, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је поносан и због “невјерних Тома”, који су неаргументовано критиковале да Република Српска није у стању да унаприједи здравствени систем, а она данас отвара клинику којом би се поносиле и развијеније земље.

Вишковић је подсјетио да Влада Републике Српске континуирано улаже у здравствени сектор и његов развој, као и да та улагања премашују милијарду КМ широм Српске, од којих само у УКЦ од 2018. године више од 330 милиона.

Шеранић: Градећи здравствени систем оснажујемо Српску

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да је Клиника доказ да је у Српској изграђен квалитетан и савремен здравствени систем у који је у протекле четири године уложено више од 360 милиона КМ.

Шеранић је рекао да је поносан јер зна колико је труда, знања, ресурса, упорности и енергије уложено у протеклим годинама да би здравствени систем Српске био драматично побољшан.

“У поређењу са много развијенијим земљама, наш здравствени систем можда јесте мали, али је велики по успјесима. А важна карика у тој причи о успјеху, свакако сте и ви, здравствени радници”, рекао је Шеранић обраћајући се приликом свечаног отварања Клинике за кардиохирургију УКЦ-а Српске.

Он је изразио задовољство јер може рећи да је овај пројекат, у чију реализацију многи нису вјеровали, успио, те да то потврђује 40 тешких и захтјевних операција које је врхунски кардиохируршки тим већ успјешно обавио у овој савременој клиници.

Лончар: Будите поносни на оно што сте урадили

Министар здравља Србије Златибор Лончар поручио је на церемонији отварања прве Клинике за кардиохирургију да ће овај догађај тек у будућност показати свој значај, корист и резултат и да је овај пројекат продукт визије и велике подршке руководства Српске.

Лончар је истакао да се овакве клинике не би постидјела ни једна земља ни престоница и честитао српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић на овом великом пројекту.

“Данас ни најсавременије земље на свету немају довољно капацитета и не могу да изађу у сусрет свим пацијентима. Будите поносни на оно што сте урадили данас. Доћи ће време резултата и када ће вам се вратити све оно што уложено”, рекао је Лончар и додао да људски живот нема цијену.


Глас Српске