У ТОКУ ХАКЕРСКИ НАПАД НА СЕРВЕРЕ ПАРЛАМЕНТА БИХ, У АКЦИЈИ СИПА И ОСА :: Semberija INFO ::

 

У ТОКУ ХАКЕРСКИ НАПАД НА СЕРВЕРЕ ПАРЛАМЕНТА БИХ, У АКЦИЈИ СИПА И ОСА


Foto: Ilustracija
У току је хакерски напад на сервере и службену интернет страницу Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, неслужбено сазнаје Клиx.ба.

Интернет страници већ неко вријеме није могуће приступити, а како се пише на случају раде Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА), као и Обавјештајно-сигурносна агенција Босне и Херцеговине (ОСА).

Подсјећамо, почетком овог мјесеца Обавјештајно-сигурносна агенција БиХ позвала је институције и појединце за заштите информационо-комуникационе системе.

"Обзиром да је у посљедње вријеме у Босни и Херцеговини и региону регистрован велики број цyбер инцидената мотивисан постизањем различитих циљева који нису легални, Обавјештајно-сигурносна агенција БиХ позива све институције и приватни сектор да изврше безбједносну процјену информационо-комуникационих система и подузму неопходне мјере и процедуре превентивне заштите", позвали су из ОСА.

Такође, и кантонална компанија Сарајевогас била је на мети сајбер напада.

Како су казали, напад се десио у ноћи са 31. августа на 1. септембар, а нагласили су да су подаци сачувани те да је настављено неометано пословање.

Више детаља нису могли објавити, а као разлог за то су навели истрагу због које није могуће објављивати поједине информације.

За очекивати је да ће истрагом бити утврђене појединости о овом сајбер нападу.

Важно је напоменути да је и сусједна Црна Гора од 22. аугуста на мети хакерских напада. Ради се о нападима на службену страницу владе ове земље, а премијер Дритан Абазовић рекао је да иза свега стоје руске обавјештајне службе.

Онлине безбједност је иначе веома важно питање, а у контексту предстојећих Општих избора у БиХ још је важније. Оправдано се поставља питање шта се може догодити и како би то могло утицати на гласачки процес или резултате избора, ако би хакери одлучили напасти страницу ЦИК-а.

(Независне)