РОБОТИ ИЗ ТУЗЛЕ УСКОРО НА ТАКМИЧЕЊУ У ЊЕМАЧКОЈ :: Semberija INFO ::

 

РОБОТИ ИЗ ТУЗЛЕ УСКОРО НА ТАКМИЧЕЊУ У ЊЕМАЧКОЈ


- Током конференције о информационо-комуникацијским технологијама у образовању, која је одржана у Тузли, својим пројектима представили су се најуспјешнији ученици у основним и средњим школама.

Међу њима је и Селма Мујачић, ученица деветог разреда ОШ "Сјењак" Тузла.

"Пројекат који смо направили је аутоматска регулација расвјете у школским учионицама. Овај пројекат постиже уштеду електричне енергије у учионицама, јер помоћу микробита и плоче свјетло се пали и гаси, ако је расвјета нижа од 500, свјетло се пали, ако је нижа, свјетло ће остати угашено", појаснила је Селма.

Свој рад је присутнима показао и првак БиХ у роботици у категорији јуниора Ади Бојић, који похађа СТЕМ академију у Тузли. Појаснио је свој пројекат.

"Донио сам пар робота које смо направили и програмирали. Овај робот је ембот, едукативни је и користи се у школама, а како би се дјеца научила програмирању и функцијама робота. Овај други користи ултрасонични сензор да изгура ове жуте коцке изван круга. Све смо то програмирали на лаптопу и ставили код на робота", прича овај 13-годишњак док показује како то све изгледа те нам поносно каже да ће ускоро ићи на свјетско такмичење у роботици у Њемачкој.

Удружење професора и наставника информатике у Тузланском кантону, у сарадњи са Министарством образовања и науке Тузланског кантона и Педагошким заводом Тузланског кантона, организовали су Конференцију о информационо-комуникацијским технологијама у образовању у Тузли.

Циљ конференције је покретање процеса за унапређење квалитета образовања у школама у Тузланском кантону кроз употребу информационо-комуникационих технологија и припреме ученика за цјеложивотно учење.

Елвира Сломић из Удружења професора и наставника информатике ТК каже да је циљ конференције да се покрену све иницијативе, а које се тичу увођења информационо-комуникацијских технологија у школе. Бројни учесници конференције давали су сугестије и приједлоге како то постићи.

"У принципу се увијек ослањамо на организације, јер је веома скупа опрема која је потребна за организацију наставе. Захтијева едукацију и наставника и ученика. Наставници морају пратити талентиране и надарене и давати им прилику да сами напредују", казала је Сломићева.

Ресорно министарство је са УНИЦЕФ-ом радило мапирање школа у ТК.

"Можемо видјети колико објеката нема приступ интернету никако и по којим брзинама имамо приступ у неким школама. Нисмо задовољни и нисмо близу земљама које су развијене. Сходно томе, за капиталне издатке смо издвојили 3,6 милиона КМ и у будућности ћемо средства улагати у информатизацију школа", рекао је Ахмед Омеровић, министар образовања ТК.

(Независне)