ЦЕФТА: ИЗВОЗ ИЗ БИХ СТИГАО УВОЗ :: Semberija INFO ::

 

ЦЕФТА: ИЗВОЗ ИЗ БИХ СТИГАО УВОЗ


- Покривеност увоза извозом Босне и Херцеговине са земљама ЦЕФТА у првих седам мјесеци износила је скоро 100 одсто, подаци су Агенције за статистику БиХ.

Наиме, како су из Агенције истакли за "Независне новине", у периоду јануар - јули 2022. године извоз из Босне и Херцеговине у земље ЦЕФТА износио је милијарду и 942 милиона КМ, што је за 60,7 одсто више него у истом периоду 2021. године.

"У истом периоду увоз је износио милијарду и 953 милиона КМ, што је за 33,5 одсто више него у истом периоду претходне године. Покривеност увоза извозом износи 99,4 одсто", казали су из Агенције. У седам мјесеци ове године у Црну Гору извезени су производи у вриједности 329 милиона КМ, док је из ове земље увезена роба за око 49 милиона КМ.
У Сјеверну Македонију у овом периоду пласирано је око 95 милиона КМ, док су из ове земље стигли производи вриједни 108 милиона КМ.

У Србију је извезена роба вриједна 1.424.281.000 КМ, док је из Србије дошла у вриједности 1.737.623.000 КМ.

"У остале земље ЦЕФТА и подручја у периоду јануар - јули пласирани су производи у износу од 93.238.000 КМ, док их је увезено за 57.521.000 КМ", стоји у подацима БХАС-а. У периоду јануар - јули прошле године извоз из БиХ у земље ЦЕФТА износио је милијарду и 202 милиона КМ, док је увоз износио милијарду и 450 милиона КМ, те је покривеност увоза извозом износила 82,9 одсто.

Александар Љубоја, економски аналитичар, истакао је да БиХ у прилог иду два сектора, енергетика и угаљ, те ако се дефинише прави однос унутар БиХ што се тиче потреба за дрвним сортиментима, и у тој сфери може да се оствари значајнији извоз.

"Покривеност извоза увозом је посљедица извоза поједине робе која је у овом моменту тражена у земљама ЦЕФТА. Резултати које имамо када је у питању робна размјена били би још бољи уколико би се нашло политичког слуха да се схвати важност иницијативе "Отворени Балкан", како би се БиХ придружила овој иницијативи. Ова криза је указала на то да треба да развијамо регионалне иницијативе, да радимо на размјени роба и услуга, радне снаге и капитала са онима који су нама слични по финансијској моћи, културолошким традицијама и инфраструктурном једнакошћу", казао је Љубоја.

Економиста Славиша Раковић, рекао је за "Независне" да овај податак говори да је вјероватно дошло до даљег продубљавања тржишта између Босне и Херцеговине и земаља региона.

"Привредници што више раде заједно у добрим условима које ЦЕФТА нуди, омогућавају раст трговине у сваком погледу. Вјерујем да је и апсолутни ниво трговине порастао и ово не само да је добро за БиХ, већ за цијели регион који обухвата ЦЕФТА", нагласио је Раковић.

Економиста Игор Гавран сматра да су неки од разлога за овакав скор ограничења извоза одређених производа које је уводила у овом периоду Србија као највећи извозник у ЦЕФТА и држава из које ми највише увозимо.

"Самим тиме наш увоз би морао бити мањи. Ту су и раст цијена, а и тражња за одређеним производима које ми извозимо, али тешко је рећи колико од овога је привремено, а колико је знак да се укупни односи у ЦЕФТА мијењају и да ћемо одржати или унаприједити овај ниво покривености", закључио је Гавран.
 
(Независне)