“Нишка бања, топла вода” и “Мој дилбере” одушевили нишку публику :: Semberija INFO ::

 

“Нишка бања, топла вода” и “Мој дилбере” одушевили нишку публику


Синоћ је у сали Симфонијског оркестра у Нишу одржан „Концерт пријатељства“ Куће добрих тонова на којем су наступила дјеца и млади из Сребренице и Приједора, као и домаћини из Чаробне ноте.

Све је почело на „Музичком љетњем кампу“ у Сребреници 2018. године гдје је остварена  сарадња и пријатељске везе са вршњацима и музичким радницима из Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске након чега је одржан концерт у концертној дворани „Ватрослава Лисинског“ у Загребу, а сарадња настављена и до данас. 

Извршни и умјетнички директор Куће добрих тонова Исмар Порић каже да је ово најбољи начин сарадње уз заједничке концерте као и едукацију музичких и педагошких радника кроз програме који су присутни.

„Све је почело у Сребреници када смо 2018. године окупили више од 150 дјеце из Србије, Хрватске и БиХ. Одмах након тога прича се проширили и на Загреб, а план је био да Ниш буде наредни, али је због ситуације у свијету и пандемије све помјерено“, каже Порић.



Он истиче да је поред музике циљ да се млади људи и дјеца на оваквим догађајима упознају, размијене интересе и искуства, развијају социјалне и индивидуалне идентитете, уче једни од других и међусобно се упућују на креирање свакодневнице кроз музику, умјетност и културу и имају приступ квалитетним едукативним, културним и забавним садржајима гдје развијају осјећај припадности свијету универзалних људских вриједности.

Публика је имала прилику да ужива у неким од најљепших класичних, поп-рок и традиционалних пјесмама из земаља региона и свијета, а највише су уживали у пјесмама “Нишка бања, топла вода” и “Мој дилбере” које су изведене два пута на инсистирање публике и громогласне аплаузе.

Кроз своје програме, повезивање са институцијама и организацијама и сарадње, Кућа добрих тонова из Сребренице реализује активности којим жели да постане регионална платформа за упознавање, едукацију и комуникацију младих људи у Западном Балкану и Европи.

Пуних једанаест година Кућа добрих тонова је најбољи примјер како се музиком, културом и образовањем граде порушени мостови, склапају нова пријатељства и стичу нераскидиве везе широм Босне и Херцеговине, региона, Европе и свијета које само дјеца могу - искрено и без резерве.

Концерте у Приједору, Бијељини и Нишу организовали смо уз подршку и сарадњу са УСАИД-овим пројектом изградње мира „ПРО-Будућност“ који имплементира Catholic Relief Services (CRS).