НАФТА ПАЛА ИСПОД 85 ДОЛАРА НАЈНИЖА ВРИЈЕДНОСТ ПРВИ ПУТ ОД ЈАНУАРА :: Semberija INFO ::

 

НАФТА ПАЛА ИСПОД 85 ДОЛАРА НАЈНИЖА ВРИЈЕДНОСТ ПРВИ ПУТ ОД ЈАНУАРА


Foto: Ilustracija
Амерички референтни индекс Wест Теxас Интермедиате је пао испод 85 долара, док је глобални Брент пао испод 90 долара.

Нафта је пала на најнижи ниво од јануара пошто су пораст долара и забринутост глобалне потражње оптерећивали цене упркос претњи од прекида руских снабдевања, преноси Блумберг.

Америчка референтна вредност Вест Текас Интермедиате потонула је испод 85 долара, док је глобална референтна вредност Брент пала испод 90 долара. Доларски показатељ је у среду достигао највиши ниво свих времена, нудећи макроекономски ветар у тренутку када се тржиште нафте бори са потенцијално успоравањем потражње у Кини.

Са централним банкама које подижу стопе како би угушиле инфлацију, инвеститори су забринути да би економије могле бити гурнуте у рецесију. У Кини строга ограничења вируса смањују потражњу, а главни региони од Ченгдуа до Шенжена продужавају блокаде или усвајају контролу кретања.

Цене су избрисале раст изазван одлуком Организације земаља извозница нафте и њених савезника у понедељак да смање производњу. Одражавајући мекоћу, Саудијска Арабија је смањила цене за купце у Азији и Европи за испоруке следећег месеца.

(Блиц)