"ВЛАСТ МОРА УЧИНИТИ ЗНАЧАЈНЕ КОРАКЕ" БИХ ПРИЈЕТИ НЕСТАШИЦА МЛИЈЕКА, ОЧЕКУЈЕ СЕ РАСТ ЦИЈЕНА :: Semberija INFO ::

 

"ВЛАСТ МОРА УЧИНИТИ ЗНАЧАЈНЕ КОРАКЕ" БИХ ПРИЈЕТИ НЕСТАШИЦА МЛИЈЕКА, ОЧЕКУЈЕ СЕ РАСТ ЦИЈЕНА


Foto: Ilustracija
Пољопривредни произвођачи и струка кажу да је ситуација у мљекарској производњи у Босни и Херцеговини алармантна те да власт мора учинити значајне кораке како не би дошло до призора као у Србији гдје су полице малопродајних објеката са млијеком празне.
 
Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача мљекара Републике Српске за каже да је ситуација изузетно тешка и да несташица млијека није само у Босни и Херцеговини него и другим европским државама.

– Несташица млијека је због тога што нема радне снаге, година је издала нема хране, нема ко да ради у селима јер нема младих да се баве пољопривредом. Наши политичари су се позивали на споразум о слободној трговини, нека се позову сада и кажу да морају извести млијеко у Босну и Херцеговину,  нека сада извезу јунеће месо кога нема нигдје, говеђе, свињско месо, нека извезу ако могу. Сада је дошло до изражаја да смо с правом тражили заштиту домаће производње –  објаснио је Усорац.

Усорац каже да је плави дизел неопходан и да за њега значи 80 хиљада КМ и да је за тај износ толико за њега већа цијена млијека.

Адин Факић,  агроекономски стручњак каже да је у првом полугодишту дошло до значајног пада производње млијека и да ће се тај тренд засигурно наставити.

– Разлог за пад производње млијека су различити фактори од значајног раста цијене ђубрива, кукуруза те горива. Нема сумње да ће у наредном периоду доћи до повећања цијена млијека које грађани купују у малопродаји. Власт мора учинити да током прољетне сјетве суфинансира пољопривредну производњу. Влада ФБиХ већ врши одређене субвенције горива те је то истовјетан случај и на нивоу РС. То се мора повећати, субвенције се морају повећати”, казао је Факић.

Оно што Усорац каже јесте да грађани купују задњу класу млијека која већ у РС кошта и преко 2 КМ. И Усорац тврди да ће доћи до повећања цијена за грађане.

– У Аустрији цијена млијека је наших 4 КМ и више. До нове године цијене у БиХ ће бити и преко три КМ – упозорава Усорац, пише Н1.

У једном периоду, Факић подсјећа да је прво дошло до енормног раста производње млијека које је потом доживио пад и онда се цјелокупна производња морала опорављати. Велика је опасност, Факић указује да мљекари почну клати стоку и одустајати од млијечне производње.

– Не желим бити песимистичан, али власти мора схватити да инфлација и раст цијена енергената који утичу на производњу млијека не смије на крају ће се пребацити на терет грађана. Мљекаре свакако раде са малим маржама и питање је до када ће успјети да раст трошкова покривају мањим маржама – навео је Факић.

Усорац је за казао да је број мљекара све мањи и да се они када једном напусте производњу млијека не враћају се овој дјелатности, док Факић појашњава да одлуке о ограничавању цијена у коначници не доносе ништа добро, што како указује показују и празне полице у региону и да то не смије бити потез којим би се требале руководити власти.

Обојица саговорника на крају додају да сви нивои власти морају “још јуче” почети правити планове и програме који ће грађане дословно спасити “експлозије цијена” не само млијека већ и меса који ће се десити у наредном периоду јер несташица млијека на полицама у БиХ се не може искључити.

(Српска Инфо)