ГРАЂАНИ БИХ И ТУРСКЕ УСКОРО ПУТУЈУ СА ЛИЧНИМ КАРТАМА :: Semberija INFO ::

 

ГРАЂАНИ БИХ И ТУРСКЕ УСКОРО ПУТУЈУ СА ЛИЧНИМ КАРТАМА


Foto: Ilustracija
Грађани БиХ и Турске ускоро ће путовати у двије земље само са личним картама, договорено је данас на састанку Реџеп Тајип Ердоан, предсједник Републике Турске са члановима Предсједништва Босне и Херцеговине у Сарајеву, Шефиком Џаферовићем, Милорадом Додиком и Жељком Комшићем.

Званичном посјетом Босни и Херцеговини Ердоан је почео регионалну турнеју, са циљем, како је истакнуто, подршке стабилности региона и еуроинтеграцијама.

"Веома сам срећан што сам у Сарајеву. Бити овдје на 30 година успостављања наших дипломатских односа даје посебан карактер наше посјте. Односи наших држава су на високом нивоу. Наше историјске и људске везе дају чврсту основу наших односа. Разговарали смо о корацима које можемо подузети за унапређење. Несумњиво 2. октобра БиХ иде у изборе и ова посјета пред изборе је од велике важности.

БиХ очекује политичка агенда и од великог је значаја да избори буду транспаренти и конструктивни и то је од великог значаја за нашу регију.

Желим да изборни резултати буду од користи за цијелу БиХ. Уз сагласност страна ми смо као Турска спремни дати све од себе да се превазиђу проблеми у БиХ", рекао је Ердоан и додао:

"Разговарали смо и о повећању билатералне трговине двије државе. Велику важност придајемо пројекту изградње ауто пута Сарајево - Београд. Овај пројекат сматрам пројектом мира за земље и народе. Настављамо пружати и развојну помоћ БиХ, а с тим у вези смо договорили и путовања са личним картама. Остало је да министри двије земље одраде потребне процедуре ".

Он је додао да ће споразум о путовањима бити потписан и са Србијом, те да је раније исто учињено са Бугарском.

У послијеподневним сатима планиран је састанак Реџеп Тајип Ердоана и турских министара са члановима колегија Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

Обићи ће и недавно отворену Управну зграду Ријасета Исламске заједнице (ИЗ) у БиХ, а на крају посјете присуствоваће и пословном форуму.

Након Сарајева, турски предсједник путује у Београд, гдје га поред састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, очекује такође низ сусрета.

Од када је постао предсједник 2014. године, Ердоган ће по трећи пут посјетити Србију. Претходно је у улози предсједника посјећивао Србију 2017. и 2019. године. У посјети Београду је био и 2010. године, али тада као премијер Републике Турске.

Посјета Босни и Херцеговини и Србији обухвата тродневну регионалну турнеју у којој је и Хрватска.
Ердоан ће у четвртак боравити у Загребу и састати се између осталих и са предсједником Хрватске Зораном Милановићем, те премијером Андрејом Пленковићем. Предвиђен је пословни форум и у Хрватској, те отварање џамије и Исламског центра у Сиску.

У пратњу турског предсјеника је и више министара међу којима су министар вањских послова Мевлут Чавушолу, одбране Хулуси Акар, унутрашњих послова Сулејман Сојлу, индустрије и технологије Мустафа Варанк, пољопривреде и шумарства Вахит Кирисци..., затим брони привредници из Турске, па су осим политичких теме разговора и економске, с циљем проширење будуће сарадње држава.

Додик: Ердоан велики лидер и државник

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ рекао је да је ово једна од важних посјета која ће обиљежити вријеме и даје алан за рјешавање проблема.

"Важно је ово што смо договорили око личних карата, као и развој индустријских зона. Причали смо и о формирању радних група које се баве енргетиком. Хвала предсједнику Ердоану који је лично омогућио набавку ђубрива у БиХ, чиме је осигурао да пољопривредна сезоне не престане у БиХ", казао Додик.

Он је додао да Ердоана доживљава као великог лидера и државника, те да је он то и данас доказао своијим прагматизмом.

Нагласио је да сви у БиХ требамо да доносимо најбоља рјешења.
"Он је дошао у БиХ са пакетом помоћи, а то није ничим условљавао. За разлику од заподних политичара који овдје остављуају неред", истакао је Додик.

Он је додао да ентузијазам у БиХ по питању Европске уније није исти као прије неколико година.
"Наш ентузијатам смо изгубули по питању ЕУ. Губи се повјерење у ЕУ и њеним могућностима да управља преоцесима“, казао је Додик, те се осврнуо на НАТО.

"Разумијемо разлоге зног којих је Турска у НАТО, јер је један од оснивача, али исто тако у БиХ нема концензуса да постане чланица НАТО", истакао је он.

(Независне)