Ердоан данас у Босни и Херцеговини, посјетиће и Србију и Хрватску :: Semberija INFO ::

 

Ердоан данас у Босни и Херцеговини, посјетиће и Србију и Хрватску


Предсједник Турске, Реџеп Тајип Ердоан данас долази у Босну и Херцеговину. Очекује се низ сусрета са бх. званичницима. Програмом посјете планирана је церемонија свечаног дочека уз војне почасти, а потом и сусрет с предсједавајућим и члановима Предсједништва БиХ. Директан пренос дочека турског предсједника можете пратити у програму БХТ1.

Посљедњи пут Ердоан је у посјети Босни и Херцеговини био у аугусту прошле године. Ердоан ће посјетити балканске земље, а све у циљу посвећеност миру и стабилности региона Балкана, речено је раније. Ердоан ће, поред Босне и Херцеговине, посјетити и Србију и Хрватску.

Турска и Босна и Херцеговина имају чврсте и истински пријатељске везе. Званичне дипломатске односе двије државе успоставиле су 29. аугуста 1992. године. Турска је један од најважнији партнера земаља Западног Балкана те се од предстојеће посјете очекују додатни помаци у већ доброј сарадњи ових држава у политичком и економском смислу.

Осим јаких културно-историјских веза, у овом дијелу свијета у протеклим годинама Турска је играла важну улогу на успостављању трајног и одрживог мира, али и дијалога у погледу смиривања појединих политичких тензија. Кроз трилатералне састанке, уз посредство Турске, побољшања је сарадња у многим друштвено-политичким областима између Србије и Босне и Херцеговине, али и Хрватске и Босне и Херцеговине.

Исто тако, Турска је важан економски партнер и инвеститор на Западном Балкану што говори и на хиљаде радних мјеста отворених посредством представништава ове земље, али и турских компанија које послују на простору од Сјеверне Македоније, преко Косова и Црне Горе, до Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске.

Према подацима Централне банке БиХ (ЦББХ) Република Туркиyе је до 31. децембра прошле године инвестирала укупно 265,3 милиона еура или 518,9 милиона КМ, те је на десетом мјесту на листи земаља најзначајнијих страних инвеститора у БиХ, са учешћем од 3,1 посто у укупним инвестицијама.

У посљедњих пет година, Босна и Херцеговина с Турском остварује обим размјене од 5,9 милијарди КМ, с трговинским дефицитом од 2,4 милијарди КМ, те просјечном покривеношћу увоза извозом од 43,5 посто, с трендом пада покривености. У периоду од јануара до јула 2022. године, бх. извоз у Турску је 187,8 милиона КМ, а увоз из Турске 855,4 милиона КМ, док је структура размјене слична као и претходне године.


БХРТ