МАЊА ПОТРАЖЊА СМАЊИЛА ЦИЈЕНЕ ЖЕЉЕЗА :: Semberija INFO ::

 

МАЊА ПОТРАЖЊА СМАЊИЛА ЦИЈЕНЕ ЖЕЉЕЗА


- Мања потражња за жељезом и челиком на домаћем тржишту довела је до смањења цијена ових материјала те погурала извоз ван БиХ.

Како се наводи у подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у првих осам мјесеци ове године увезено је жељеза и челика те производа од жељеза и челика у укупном износу од 1.301.279.553 КМ.

"У истом периоду из Босне и Херцеговине је извезено жељеза и челика те производа од жељеза и челика укупне вриједности 1.372.374.921 КМ", стоји у подацима УИО БиХ.

Даље се истиче да је највише ових материјала увезено из Србије, и то за износ од 261.675.340 КМ.

"Након Србије, највише жељеза и челика те производа од жељеза и челика у првих осам мјесеци ове године увезено је из Италије за 227.517.640 КМ, па Турске за 154.329.760 КМ и Кине у износу од 153.204.285 КМ", пише у подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Са друге стране, највише жељеза и челика у првих осам мјесеци ове године извезено је у Хрватску за износ од 273.027.707 КМ.

"Затим слиједи извоз у Србију за 240.005.207 КМ те Аустрију за 152.079.115", истиче се у подацима УИО БиХ.

Милош Видић из фирме "Комерц Мали" из Прњавора, која се бави добављањем грађевинске опреме, рекао је за "Независне" да су се у посљедња три мјесеца цијене грађевинског материјала устабилиле.

"Цијене неких грађевинских материјала мало се подигну, па мало спусте, али то је све нешто ситно, углавном битно је да су се устабилиле. Прије пола године цијена жељеза и челика је пристојно пала, за отприлике 25 одсто, и од тада су цијене стабилне", казао је Видић. Према његовим ријечима, вриједност жељеза и челика је пала највише због мање потражње, те високих цијена које су биле изражене због пандемије вируса корона.

"Један од фактора, али благи, јесте рат у Украјини. Ипак, мислим да се више сви извлаче на то, него што је то у ствари и проблем. Основни разлог су ипак високе цијене жељеза и челика које су биле на нашем тржишту. Потражња је највећи проблем била у том тренутку. Цијена челика је тренутно пристојна и може да се функционише, али ту треба узети у обзир и многе друге цијене материјала, као што су гориво, дрвне грађе и тако даље. Када је пала цијена жељеза, цијена ниједног од других материјала који су потребни за градњу није пала", истакао је Видић.

Економиста Адмир Чавалић сматра да пад цијена метала и грађевинског материјала највише указује на знакове рецесије.

"То значи да је пала потражња за овим материјалима тако да је логично и пала цијена жељеза и челика. Могуће је да је до пада цијена, али и потражње дошло због кризе која је узрокована пандемијом вируса корона, али и кризом због рата у Украјини", казао је Чавалић.

На питање који су разлози већег извоза од увоза жељеза и челика ове године, Чавалић одговара да је могуће да је дошло до веће потражње на неком другом тржишту, што су наши извозници искористили и повећали, како извоз, тако и профит.

"Могуће је да се потражња за челиком и жељезом повећала у некој земљи окружења, те смо ми то искористили и њима пласирали наше производе", казао је Чавалић.
(Независне)