ДРАСТИЧНО РАСТУ ЦИЈЕНЕ ПЛИНА НАКОН ЗАТВАРАЊА СЈЕВЕРНОГ ТОКА 1 :: Semberija INFO ::

 

ДРАСТИЧНО РАСТУ ЦИЈЕНЕ ПЛИНА НАКОН ЗАТВАРАЊА СЈЕВЕРНОГ ТОКА 1


Foto: Pixabay
Прекид испоруке плина преко плиновода Сјеверни ток 1 проузроковао је у понедељак драстичан пораст цијена плина на европском тржишту за 35 посто у односу на петак.

На холандској берзи плина ТТФ, која се узима као показатељ кретања цијене плина, у понедељак је цијена мегават сата плина порасла за 72,5 еура те износи 281 еуро, што је 35 посто више него у петак.
 
Руски државни концерн Газпром је у суботу објавио како до даљњега прекида испоруку плина преко плиновода Сјеверни ток 1, а као разлог је наведен квар на једној од турбина за повећање притиска плина у плиноводу.
 
Европска унија је у понедељак изнова окривила Кремљ за смањење испоруке плина и окарактерисала затварања Сјеверног тока 1 на неодређено вријеме као политичку одлуку и “облик вођења рата“.
 
“Сјеверни ток 1 није једини плиновод из Русије према Европи. Постоје додатне могућности испоруке плина“, рекао је представник Европске комисије.
 
И произвођач споменуте турбине Сиеменс је саопштио како не постоје технички разлози за заустављање протока плина.
 
Службена Москва је у понедељак оптужила Запад и његове санкције према Русији навела као главни разлог прекида испоруке преко Сјеверног тока 1.
 
“Ми смо свједоци бескрајних покушаја да се одговорност за оно што се догађа пребаци на нас. Ми одбацујемо ове оптужбе и устрајемо на томе да кривња да смо дошли до ове ситуације лежи на Западу“, рекао је портпарол руске владе Димитриј Песков.
 
Неки аналитичари процјењују да је најновији притисак Москве повезан с прошлоседмичним изјавама неких водећих европских политичара, попут њемачког канцелара Олафа Сцхолза, који су изразили задовољство чињеницом да су залихе плина попуњене боље од очекиваног након чега је цијена плина пала.

(Н1)