ГРИЈАЊЕ ПОСКУПЈЕЛО 150 ОДСТО, ГРАЂАНИ МАСОВНО ПРЕЛАЗЕ НА СТРУЈУ :: Semberija INFO ::

 

ГРИЈАЊЕ ПОСКУПЈЕЛО 150 ОДСТО, ГРАЂАНИ МАСОВНО ПРЕЛАЗЕ НА СТРУЈУ


Foto: Ilustracija
Власници котловница које грију велики број нових зграда у Српској доставили су станарима нове цјеновнике који су и до 150 одсто већи у односу на прошлу годину. Због тога су грађани доведени у потпуно незавидну ситуацију и мјесец дана прије почетка сезоне гријања не знају како ће се гријати, док је добар дио њих одлучио да пређе на струју.

Огроман скок цијена пелета донио је и нове, далеко скупље уговоре грађанима Бањалуке који не користе услуге „Еко топлане“.

Један од станара зграде у Бањалуци која има своју котловницу каже да је прошле године гријање плаћао у  просјеку између 60 и 70 КМ мјесечно, док ће, према новом цјеновнику, најмањи рачун плаћати 150 марака.
Сматра да град Бањалука прави дискриминацију међу својим становницима ако одлуче да субвенционишу гријање само онима који су прикључени на „Еко топлану“.

„Купио сам стан у згради гдје нису прошле топловодне цијеви „Еко топлане“ и инвеститор је био приморан да направи властиту котловницу. Овдје се ради о три зграде и преко 300 станова и прошле двије године смо имали одлично гријање које је било је повољно. Ове године представници фирме која нам ради гријање одржали су састанак и мени лично гријање је покупјело за чак 150 одсто. На том састанку рекли су да нису раније рачунали неке трошкове и да их сада морају урачунати и поред тога су дигли цијену киловата за 30 одсто“, каже овај станар.

Грађани: Сезона гријања се приближава, а ми још не знамо шта да радимо

Он сматра да би град требао, осим корисника „Еко топалне“, субвенционисати и друге фирме које се баве гријањем, наводећи да нису станари криви што топлана није регулисала њихово насеље.

Додаје да би сви становници Бањалуке требали бити једнаки, уколико неко није својом одлуком одлучио да се не греје преко Еко топлане.

„Имам уграђен калориметар у стану и уградила га је фирма која нам ради гријање. Прошле године у сезони су ми рачуни долазили између 60 и 70 марака. Према новом цјеновнику сада ће ми најмањи рачун бити 150 КМ. Већина станара није у могућности да плаћа толику и цијену и сада се налазимо у проблемима са гријањем. Сезона гријања се приближава, а ми још не знамо шта да радимо. Проблем је и у томе што су нам раније из „Електрокрајине“ рекли да није могуће да се већи број станова грије на струју, јер ће то трафо станица не може издржати“, поручује станар ове зграде.

Он додаје да би због ових проблема са гријањем могли настати велики проблеми када дође новембар.

„Надам се да ће Град увидјети да није поштено да неки становници буду повлашћени у односу на друге и да ће одлучити да субвенционишу и друге фирме које раде гријање у Бањалуци“, истиче наш саговорник.
Уговори само до краја године, цијена за други дио сезоне неизвјесна

Власник фирме која одржава гријање у једној од зграда у Бањалуци Дејан Поповић за ЦАПИТАЛ каже да је станарима понудио до краја године уговоре са дупло већом цијеном у односу на прошлу годину, док је за други дио сезоне цијена и даље неизвјесна.

„До сада је цијена гријања за стан од 50 квадрата износила 70 КМ, а сада је дупло већа и то до краја године, док се за идућу цијена још не зна. Због тога су многи одустали од гријања, а наш услов је био се пола станова мора гријати да би било исплативо да уопште палимо котловницу. Међутим, њих је доста одустало тако да ове сезоне неће бити гријања на пелет, а проблем је што се не зна ни каква ће цијена бити наредне године“, рекао је он.

Казао је да су још двије зграде у Бањалуци одустале од гријања на пелет као и неке зграде у Лакташима.
У фирми “Хеатинг Греен Енергy” која гријањем на пелет снабдијева преко 1.000 стамбених јединица кажу за ЦАПИТАЛ да је цијена повећана са 130 КМ по на 190 КМ мегават-сату.

„Цијене пелета су значајно порасле тако да смо и ми били принуђени да правимо нове цјеновнике. Неки грађани на то пристају, неки не. Проблем је што нас инвеститори обавјештавају да зграде које имају котловнице не могу да се грију на струју, односно да инсталације нису за тај систем гријања и да су зато прављене котловнице. Такође, људи се плаше и поскупљења струје, али неки се ипак одлучују да не продуже уговоре. Све је индивидуално“, казали су у овој фирми.

Како сазнајемо нови цјеновници најављени су и у другим општинама и градовима у којима се стамбени простор загријава сопственим котловницама на пелет.

Због тога је, додаје, порасла продаја клима уређаја, јер грађани планирају на тај начин загријавати просторије.

Међутим, поставља се питање да ли наша електро мрежа и комплетан систем може поднијети оптерећење уколико дође до значајног повећања броја људи који ће се гријати на струју, а који се како сада ствари стоје, управо на то одлучују.

Иначе, цијена пелета је достигла 630 КМ по тони, док је прошле године била од 370 до 400 КМ.
Подсјећамо, из Електропривреде РС су најавили олакшице за домаћинства који буду штедјела струју.

(Цапитал)