ЕРУПЦИЈА КОЈА ЈЕ ИЗАЗВАЛА ЦУНАМИ, УБИЛА 36.000 ЉУДИ И ПОМРАЧИЛА СУНЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ЕРУПЦИЈА КОЈА ЈЕ ИЗАЗВАЛА ЦУНАМИ, УБИЛА 36.000 ЉУДИ И ПОМРАЧИЛА СУНЦЕ


Foto: Pixabay
Кракатау је 1883. године еруптирао снагом већом од 10.000 атомских бомби.
Кракатау је некада било острвце вулканског поријекла, смјештено у Индонезији.
 
Управо то острвце уништила је еурпција вулкана 1883. године. Та ерупција се сматра једном од најразорнијих и најпознатијих ерупција свих времена. Од читавог архипелага које се налазило на том подручју, данас је преостало само острво Ракату.
 
Кракатау веома активан вулкан и око њега непрестано догађају сеизмичке активности. Своје најразорније експлозије имао је 26. и 27. августа 1883. године. Та два дана сматрају се најнасилнијим вулканским експлозијама икада забиљеженим.
  
Кобна ерупција Каракатауа

КРАКАТАУ ЈЕ БИО МИРАН око 200 година, али се изненада пробудио 20. маја 1883. године. Облак пепела, који се подигао на висину више од 9 километара, први је примијетио капетан њемачког брода који је у том тренутку био у близини вулкана. Касније су и други извјештаји са бродова садржали исте вијести. Облак дима се пењао све више.
 
Већ од 7:30 ујутру, 27. августа, почеле су снажне експолозије. Кракатау је у четири и по сата произвео четири снажне експлозије које су се чуле на Шри Ланки, у Перту који је удаљен 3.900 километара као и на Маурицијусу који је од вулкана удаљен 4,780 километара.
 
Снага коначне експлозије догодила се око 10 часова и била је више од 10.000 пута моћнија од снаге атомске бомбе која је пала на Хирошиму.
 
При ерупцији је из кратера вулкана избачено 25 кубних километара камена.
 
У еурпцији 1883. погинуло је најмање 36,147 људи док је јоше десетак хиљада тешко повријеђено.
 
У ваздух је одлетило око 19 кубних километара вулканског материјала. Облак прашине дигао се 80 километара увис, а потом је годинама кружио око Земље, и утицао на смањење љетних температура и спектакуларне заласке сунца широм свијета.
 
Ерупција сама по себи није била толико смртоносна, колико огромни таласи које је покренула. Цунамији су били виши од 40 метара кад се вулкан урушио, и уништили су 163 села уз обале Јаве и Суматре.
 
Острво се након ерупције урушило само у себе и претворио у прашину.
 
Ново острво

Индоаустралијска плоча се и даље се креће за неколико центиметара сваке године. На мјесту некадашњег Кракатауа нарастао је нов вулкан. Кад је Кракатау еруптирао, урушио се испод површине мора и створио подводну калдеру, односно велики вулкански кратер, широк 6,4 км.
 
Године 1927. облак дима уздигао се из воде изнад калдере, најављујући настајање новог острва. До 1928. године острво Анак Кракатау избио је на површину. Током педесет година пепео и пловучац поступно су се гомилали и данас је ново острво високо 181 метар. Недељно нарасте за око 13 центиметара, а нови период сталних ерупција започео је 1994. и траје до данас.
 
(Дневник.хр)