Одржан Дан каријере у Бијељини: Lykos Balkan Metals жели задржати стручњаке у Босни и Херцеговини :: Semberija INFO ::

 

Одржан Дан каријере у Бијељини: Lykos Balkan Metals жели задржати стручњаке у Босни и Херцеговини


Компанија Lykos Balkan Metals протекле суботе у свом сједишту у Бијељини организовала је први Дан каријере, и то у сарадњи са Заводом за запошљавање Републике Српске, филијалом Бијељина, те Рударским факултетом из Приједора. 

Дан каријере био је прилика да десетак студената, али и велики број других особа из Бијељине и околине, сазна нешто више о самој компанији Lykos Balkan Metals, а сви заинтересовани могли су оставити свој ЦВ за случај да компанији буде потребан кадар њихових квалификација. Овако мали број студената који су присуствовали Дану каријере оправдан је чињеницом да је прошле године на смјер рударства уписано само пет студената. Овај догађај уједно је био и позив младима да упишу факултете рударског усмјерења, али и других занимања која су дефицитарна на тржишту рада, те доказ да постоје фирме које једва чекају стручни кадар.



Основни циљ организовања Дана каријере, како је казао Милош Бошњаковић, генерални директор компаније Lykos Balkan Metals, је смањење стопе незапослености и спречавање одлива радно способног становништва. Веома важан инструмент за постизање наведених циљева, додао је, је обезбјеђење бољих услова рада, на чему су радили заједно са Заводом за запошљавање.

“Посљедњих деценија примијетан је тренд одласка младих из наше државе, али и мали број прилика за оне старије да граде каријеру у својој домовини. Иако се јавне установе снажно боре за смањење стопе незапослености, подршка која им стиже из приватног сектора може бити веома значајна. Пословна политика Lykosa огледа се између осталог и у жељи да управо младима пружи шансу за прво пословно искуство јер је оно и најважније. Посебно ваља истаћи чињеницу да се у нашој компанији то искуство стиче по принципима модерног пословања усклађеног са свјетским стандардима јер је Lykos Balkan Metals дио аустралске Lykos Metals Limited компаније”, казао је Бошњаковић.



Подсјетио је Бошњаковић и како је Lykos Balkan Metals прва геолошко-истраживачка компанија која је излистана на једној берзи са највишим стандардима на свијету – Аустралској берзи, те казао како је због тога и пословање ове компаније у сваком тренутку провјерљиво. 

“Ово је изузетно важно у локалним заједницама у којима изводимо пројекте јер се том отвореношћу најбоље представљамо људима који тамо живе. Сарадњу са њима додатно јачамо континуираним улагањем у локалну инфраструктуру, што је нешто што ћемо им оставити у аманет и кад се наши пројекти заврше и наши геолози оду са терена. Такођер, јасно дефинисани критерији за запошљавање, апсолутно спречавају било какав непотизам, а додатно јачамо квалитет стручњака који постају дио наше компаније. Зато је Дан каријере важан јер желимо да се представимо као пожељан послодавац разних профила без обзира на то што нам је цоре бизнис геологија”, истакао је Бошњаковић.

У компанији Lykos, како је казао Бошњаковић, раде стручњаци различитих профила - економисти, правници, стручњаци за комуникације, психолози и други, и са искуством, али и они којима је то прво радно искуство. Додао је и како имају упосленике који су код њих почели радити одмах по завршетку факултета, а Дан каријере организовали су управо са жељом да студентима који су при крају школовања покажу чиме се баве, шта нуде и да им кажу како су им отворена врата и у будућности. 

Из ове компаније поручили су како су поносни на чињеницу да предност при запослењу увијек дају локалном становништву, те да су увијек ту да подрже младе људе, који тек улазе у свијет бизниса. Чињеница да компанија користи јасно дефинисане процедуре приликом селекције нових упосленика додатно повећава повјерење свих чинилаца у процесу одабира кандидата. 

“Завод за запошљавање чини огромне напоре да потицајима повећамо запошљавање младих људи, нарочито приправника са високом стручном спремом, тешко запошљивих категорија, али и свих осталоих категорија. Међутим, имамо дисхармонију између потреба реалног и јавног сектора, јер нам фали кадра који је неопходан реалном сектору, као што је компанија Lykos Balkan Metals. Стога је неопходно стварати кадрове који ће конкурисати на тржишту рада и који су нам заиста неопходни. Долазак компаније Lykos у нашу земљу је веома позиван и добар јер они су овдје донијели и моделе пословања и запошљавања који су присутни у Аустралији. Ми смо ту да им будемо подршка и помоћ у сваком смислу јер нам треба више компанија као што је ова”, поручио је Синиша Кајмаковић, руководилац бијељинске филијале Завода за запошљавање.

План компаније Lykos Balkan Metals је да Дан каријере постане традиционални догадјај који ће се организовати сваке године, уз подршку свих релевантних институција и образовних установа са територије БиХ које дијеле њихове идеје и циљеве.

Пројекти на којима фирма тренутно ради и за које посједује истраживачке лиценце лоцирани су у општинама Петрово, Мркоњић Град (укључујући дијелом Језеро и Шипово), те у општини Чајниче у Републици Српској.
Lykos Balkan Metals д.о.о. власник је фирми Медени Бријег, СНК Метали и Braha Resources које су носиоци истражних лиценци за пројекте Сињаково, Сочковац и Чајниче.


Lykos Balkan Metals