Од данас исплата помоћи младима :: Semberija INFO ::

 

Од данас исплата помоћи младима


БАЊАЛУКА- Од данас почиње исплата нове транше једнократне помоћи од по 100 КМ за око 130.000 младих у Републици Српској, а млади који се још нису регистровали за помоћ то могу учинити до 25. септембра, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.


У саопштењу се наводи да ће се за све младе који су већ добили по 100 КМ у јулу исплата вршити по аутоматизму, у складу са условима дефинисаним одлуком Владе Српске, те они нису обавезни да се пријаве на апликацију.

Из Министарства истичу да ће млади који се још нису регистровали, или су у међувремену промијенили личне податке које су унијели у систем, бити у могућности да се пријаве путем апликације  која ће бити активна до 25. септембра.

"На основу усвојене одлуке, право на једнократну новчану помоћ у износу 100 КМ остварују млади који на дан 3. септембар имају од 16 до 29 година, пребивалиште у Републици Српској или су грађани Брчко дистрикта БиХ са ентитетским држављанством Републике Српске", наведено је у саопштењу.

С обзиром на то да су одлуком обухваћени и млади који су тек напунили 16 година, из Министарства напомињу да они треба да имају отворен банковни рачун на своје име чији ће број, заједно са осталим подацима, унијети у апликацију.

Млади са потешкоћама у развоју чији су се родитељи или старатељи већ обратили Министарству финансија и који у складу са одлуком Владе испуњавају услове за додјелу по 100 КМ једнократне помоћи, такође ће, по аутоматизму, добити по 100 КМ.

Онима који испуњавају услове, а нису се обратили Министарству у јулу, биће омогућено да се обрате Министарству и доставе документацију са личним подацима дјетета, рјешења о статусу, те личним подацима родитеља или старатеља, уз банковни рачун, до 25. септембра.

Документе могу доставити на адресу Министарство финансија Српске, Трг Републике Српске број 1, 78000 Бањалука, како би остварили право на једнократну помоћ.

Из Министарства додају да је подршка младима у Српској дио укупних мјера Владе Српске на сузбијању посљедица инфлације које се континуирано спроводе ради заштите најрањивијих категорија становништва Српске и побољшања стандарда живота у Српској. 


Глас Српске