Настављена потрага на Дрини код Павловића моста - Јовановић: Дрина је опасна и за пливаче и за непливаче :: Semberija INFO ::

 

Настављена потрага на Дрини код Павловића моста - Јовановић: Дрина је опасна и за пливаче и за непливаче


Припадници Горске службе спашавања Бијељина наставили су и данас, трећи дан, потрагу за деветнаестогодишњим младићем из Ченгића који се трећег септембра, у поподневним часовима, утопио у Дрини код Павловића моста.

Ненад Јовановић, припадник Горске службе спасавања Бијељина каже да је у потрази за утопљеником у протекла два дана кориштен сонар, дрон, а ријечно дно су претраживали и рониоци Ронилачког клуба “Пантери”.

“Са несрећним младићем у друштву био је један младић који је покушао да га извуче из воде, али, нажалост, није у том успио. Вјерујте, да многи у таквој ситуацији, у паници, због блокаде и грча, не би ни ушли у воду, а он је покушао да спаси свога друга и свака му част на томе. На сву срећу, он није настрадао, јер смо могли, не дај Боже, имати два утопљеника. Нажалост, још један млади живот је изгубљен у Дрини. Нека правила показују да вода трећи или четврти дан избацује тијело утопљеника на површину, али, све зависи и од температуре воде. Даћемо све од себе да га пронађемо”, каже Јовановић, истакавши да ће и данас припадници Цивилне заштите, Горске службе спашавања и рониоци поново ћемо претражити комплетно ово подручје, а користиће и дрон, да би претражили ријечне обале. 



“Намјеравамо и данас да претражимо комплетно подручје до ушћа у  Саву, неких двадесетак километара низводно. Надамо се да ће данашња потрага дати резултат. Ово је огромно подручје, а проблем нам представља и чињеница да се на овом дијелу Дрине интензивно врши експлоатација шљунка. Свако ко улази у ријеку Дрину, улази због тога на сопствену одговорност и, буквално, нико није сигуран у Дрини, без обзира на то, да ли је ријеч о врхунском пливачу или непливачу. Непливачи само имају пуно веће шансе да се утопе. Све ове шљункаре промијениле су ријечни ток и направљен је велики проблем”, каже Ненад Јовановић, истичући да је локација испод Павловића моста позната по бројним утапањима током протеклих година.



“Ријечна обала је нестабилна. Прелази су такви да, буквално, са тридесетак центиметара можете упсати у рупу дубине пет до шест метара. То представља велико изненађење и за најискусније пливаче. И овом приликом апелујем на све да избјегавају Дрину, када је у питању купање”, каже Јовановић, истичући да је у протеклим годинама учествовао у проналажењу и извлачењу из Дрине  великог броја утопљеника - миграната.

“Нажалост, људи имају такве судбине, да пређу и по неколико хиљада километара и трагично заврше у Дрини. Срећом, ове године их је мање, него што је то забиљежено протеклих година. Узводно од Шепка још увијек има таквих случајева, јер, вјероватно, више њих покушава прећи у БиХ и Републику Српску на том дијелу Дрине”, каже Јовановић.


Семберија Инфо - Љ. Љубојевић