У Хрватској од данас цијене у кунама и у еврима :: Semberija INFO ::

 

У Хрватској од данас цијене у кунама и у еврима


ЗАГРЕБ-У Хрватској ће од данас, непуна четири мјесеца прије уласка Хрватске у еврозону, наступити законска обавеза двојног приказивања цијена у кунама и еврима, као мјера за заштиту потрошаца у поступку увођења нове валуте.

Од данас до 31. децембра 2023. године пословни субјекти и други обвезници у својим односима с потрошачима морају јасно да истакну цијену и друге новчане вриједности и у еврима и у кунама, преноси Индекс.

Обавеза је да цијене роба и услуга морају бити јасно видљиви, лако читљиви, разумљиви, исказани тако не доводе потрошаца у заблуду и да потрошач може тачно да разумије на коју се робу односно на коју услугу цијена односи и да може да провјери да ли су цијене исправно прерачунате.

Такође, на видљивом мјесту у продајном простору треба да буде истакнут и фиксни курс.

Двојно исказивање цијена предузећа ће морати да примјене и на цјеновнике и промотивне материјале које објављују на интернет страницама и у медијима.

Савјет Европске уније је 12. јула ове године донио одлуку о усвајању евра у Хрватској 1. јануара 2023. године, јер је утврдио да Хрватска испуњава све потребне услове за увођење евра као званичне валуте.

Савјет ЕУ одредио је и да је курс 7,53450 куна за један евро.


Танјуг / Глас Српске