У СРПСКОЈ БЕЗ РЕСТРИКЦИЈА СТРУЈЕ; УЗ ШТЕДЊУ ВЕЛИКИ ПОПУСТИ НА РАЧУНИМА :: Semberija INFO ::

 

У СРПСКОЈ БЕЗ РЕСТРИКЦИЈА СТРУЈЕ; УЗ ШТЕДЊУ ВЕЛИКИ ПОПУСТИ НА РАЧУНИМА


Foto: Ilustracija
Република Српска не уводи рестрикције и не поваћава цијену струје у времену када то раде европске државе, јер производи и продаје струју.

Ипак, сви они који је буду рационално трошили имаће ниже рачуне.

Република Српска једина на Балкану има вишкове електричне енергије. Више од 30 одсто производње струје, пласирамо у извоз.

И зато, каже премијер Радован Вишковић грађани немају разлога за бригу, јер неће бити несташице, а ни поскупљења струје.

- Нема рестрикција, нема увођења ограничења. Него, изволите сами као одговоран домаћин, као одговоран потрошач, понашајте се у свом домаћинству, у својој кући и за то ћете бити награђени - рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

А ево и појашњења како ће бити награђени стимулисани сви они који буду штедјели струју. Грађанима, који од октобра до марта уштеде од 5 до 20 одсто електричне енергије, рачуни ће бити умањени за 30 до 100 одсто.

- Рачун за електричну енергију у просјеку који је 100 КМ, био прошли октобар, овај октобар ће коштати ако сте уштедили 20 одсто киловат-сати, коштаће вас око 50 КМ. Можда, чак и 45. Ако сте имали рачун од 70 марака у октобру 2021, ви ћете очекивати у октобру 2022. да вам буде око 32 марке - каже генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.

Програм ће омогућити значајне уштеде у кућним буџетима, а сваки мегават електричне енергије који се уштеди и извезе, представља велику добит за Републику Српску. Овај ресурс, у наредним мјесецима, биће веома тражен и добро плаћен.

- Ако можемо који мегават да уштедимо и да га продамо на берзама и да тиме донесемо приход у Републику Српску који онда можемо распоређивати у инвестиције и у нове пројекте - додао је Вишковић.

- Јако је важно да схватимо да ово можемо да искористимо као предност. Једини на Балкану да понудимо наше потенцијале производним погонима из Европе, да отворе нова радна мјеста, да повећамо бруто друштвени производ у Републици Српској - нагласио је Петровић.

Петровић истиче да у Републику Српску већ долазе озбиљни партнери из европских земаља који желе да пренесу своје производне капацитете у Српску, уз услов да потпишу дугогодишње уговоре о потпуном снабдијевању, који се нигдје не дају осим у Српској.

(РТРС)