Посљедња препрека за нижу стопу ПДВ-а, али само на папиру :: Semberija INFO ::

 

Посљедња препрека за нижу стопу ПДВ-а, али само на папиру


Уколико Заједничка комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ о постизању идентичног текста Закона о ПДВ-у постигне сагласност, а њихов договор потврде Дом народа Парламента БиХ и Представнички дом, измјене Закона о ПДВ-у које подразумијевају нулту стопу на основне животне намирнице и стопу од 22 одсто на луксуз ступиће на снагу.

Наиме, у Парламенту БиХ данас би требало да буде одржана сједница Заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ о постизању идентичног текста Закона о ПДВ-у. Овај закон, подсјећамо, првобитно је усвојен у Представничком дому и подразумијевао је стопу од пет одсто на основне животне намирнице, лијекове итд. и 22 одсто на луксузне ствари, а на све остало стандардну стопу од 17 одсто. Након тога тај закон је дошао у Дом народа, али је прије тога Народна скупштина Републике Српске закључила да на основне животне намирнице стопа ПДВ-а треба да буде нула одсто.


У Дому народа на закон који је усвојен у Представничком дому предложен је амандман, управо у складу са закључком НС РС који је и усвојен, тако да је на крају закон усвојен у два различита текста, због чега је потребно његово усаглашавање.

"Након усаглашавања и ако га усагласимо, закон иде на сједницу Представничког дома и Дома народа. Оно што је било пет одсто у Представничком дому, код нас је усвојено да је нула јер је тако Народна скупштина Републике Српске рекла", рекла је Душанка Мајкић, делегат у Клубу Срба у Дому народа и члан Заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ, о постизању идентичног текста Закона о ПДВ-у.

На питање да ли ће тај закон бити усаглашен, Мајкићева каже да не зна ко не би гласао за то да буде нулта стопа ПДВ-а на основне животне намирнице, али да је могуће свашта. "На једној од сједница комисија то раније није усвојено, па сам, након што није усвојено, ишла са амандманом на Дом народа, гдје је усвојено. Њима је криво што је инструкцију дала Народна скупштина Републике Српске и неће да раде по њеним инструкцијама око ПДВ-а, али видјећемо", рекла је Мајкићева.

Ипак, у случају и да Заједничка комисија постигне сагласност и тај договор потврде оба дома Парламента БиХ, питање је када ће и да ли ће у догледној будућности на основне животне намирнице стопа бити нула одсто. Из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у неколико наврата су  рекли да им је потребно најмање шест мјесеци, и то под условом да имају новац обезбијеђен за замјену опреме.


"Ако се усвоје закони, потребно је мијењати софтвере, прилагодити их новим околностима, тестирати, обучити службенике за примјену и то је процес који ће трајати. Све је то под условом да имамо новац и биће немогуће то урадити без новца", рекао је недавно за "Независне новине" Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање.Такође, Ковачевић је у неколико наврата истакао да је за то потребно вријеме јер поред обуке запослених у УИО, измјене софтвера, потребно је спровести и едукацију пореских обвезника, што је такође процес.


Независне новине