ПРИЈЕТИ ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА: ЗБОГ ВЕЛИКИХ СУША НА ДУНАВУ ИЗРОНИЛЕ ОЛУПИНЕ ЊЕМАЧКИХ БРОДОВА ИЗ 2. СВЈЕТСКОГ РАТА :: Semberija INFO ::

 

ПРИЈЕТИ ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА: ЗБОГ ВЕЛИКИХ СУША НА ДУНАВУ ИЗРОНИЛЕ ОЛУПИНЕ ЊЕМАЧКИХ БРОДОВА ИЗ 2. СВЈЕТСКОГ РАТА


Foto: Ilustracija
Најгора суша у Европи у посљедњих неколико година довела је моћну ријеку Дунав на један од најнижих нивоа у посљедњих сто година, откривајући олупине десетине њемачких ратних бродова натоварених експлозивом, потопљених током Другог свјетског рата у близини ријечног лучког града Прахова.

Бродови, потопљени на ријеци Дунав, били су дио црноморске флоте нацистичке Њемачке 1944. док су се повлачили од напредујућих совјетских снага.

Ови бродови и данас ометају ријечни саобраћај када је водостај низак.
Неки и даље имају куполе, јарболе…

Међутим, овогодишња суша, коју научници сматрају посљедицом глобалног загријавања, открила је више од 20 олупина ратних бродова на дијелу Дунава у близини Прахова у Источној Србији. У многима је још увијек на тоне муниције и експлозива и представљају опасност за бродаре.


– При повлачењу њемачке ратне флоте из Црног мора, негдје на средини пута према Црном мору између Румуније и Бугарске, наишла је прва њемачка флота, не знајући да им је запријечен пут према Црном мору, тако да се од сто бродова који су кренули са Црног мора достигли бројку од 174 брода. Онда су прикупљали у свим мјестима, јер су и Румуни и Бугари били на страни Њемачке у оно вријеме, и отприлике је до овдје допловило око 200 бродова – објашњава у изјави за Ројтерс Велимир Трајиловић, пензионер из Прахова који је написао књигу о овим бродовима.

Разасути преко корита Дунава, неки од бродова и даље имају куполе, командне мостове, сломљене јарболе и уврнуте трупове, док други леже углавном потопљени међу пјешчаним спрудовима.

– Њемачка флотила је иза себе оставила велику еколошку катастрофу која пријети нама, становницима Прахова, већ 78 година – каже Трајиловић.


Код Прахова, неке од ових олупина сузиле су пловни пут на овом дијелу Дунава на само 100 метара са могућих 180.

– Ми овдје сигурно имамо око 10.000 експлозивних направа. Не знамо у каквом су стању и да ли могу да експлодирају или не. Али ако једна експлодира, онда можете да претпоставите шта нас чека – додаје Трајиловић.

Влада Србије је у марту расписала тендер за извлачење олупина и уклањање муниције и експлозива. Трошкови операције процијењени су на 29 милиона евра.

(Српска Инфо)