Сукоб у Украјини: Руске снаге наставиле офанзиву, Зеленски опет упозорио :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Руске снаге наставиле офанзиву, Зеленски опет упозорио


МОСКВА, КИЈЕВ - Руске снаге данас су наставиле офанзиву на неколико украјинских региона, а украјински предсједник Володимир Зеленски поново упозорава на потенцијално озбиљне нападе уочи 31. годишњице независности Кијева, 24. августа. Гранате су пале на Никопољ, град у близини нуклеарне електране Запорожје, док су пројектили погодили мете у близини црноморске луке Одеса током викенда, пренио је Ројтерс. Зеленски је изјавио је и да ће, ако дође до суђења украјинским војницима које су руске снаге заробиле у Маријупољу, било какви преговори с Русијом постати немогући.

9:48 - Експлозије у Одеси, јављају локални медији.

Наводно, гранатиран је мост у Затоки.

9:36 - Кијев: Поново гранатиран Никопољ

Руска артиљеријска ватра поново је током ноћи погодила украјински град Никопољ, саопштили су украјински званичници.

Регионални начелник Валентин Резниченко рекао је да су руске снаге напале три округа Никопољ, Кривориз и Сињељников у близини нуклеарне електране Запорожје.

Како је написао на свом Телеграм каналу, на Никопољ су током ноћи испаљене 42 гранате.

9.13 - Украјинског жита још увек мало, по високој цијени

Мјесец дана од како је 22. јула постигнут споразум о извозу житарица из Украјине кроз Црно море, украјинске луке је напустило двадесетак бродова.

Тог дана је у Истанбулу уз посредовање УН потписан споразум који је окончао вишемјесечну блокаду Црног мора од стране руских ратних бродова и украјинских морских мина.

Украјинска Лучка управа је саопштила да је у првих мјесец дана око 600.000 тона житарица кренуло на свјетско тржиште. Власти имају амбициозне планове да ускоро стотину бродова мјесечно испловљава из Одесе и других лука.

Али, пут дотле је трновит. Јер свега је пет бродова до сада дошло до региона Одесе да покупи храну, од тога један под патронатом УН како би што пре стигао до Етиопије где историјске суше остављају милионе људи на ивици глади, пише Дојче веле.

8.23 - Ердоган планира да са Путином разговара о нуклеарки Запорожје

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган планира да ове недеље телефоном разговора са руским лидером Владимиром Путином, а очекује се да ће тема разговора бити ситуација у нуклеарки Запорожје и украјинска криза, изјавио је за РИА Новости дипломатски извор.

Он је рекао да Турска наставља да испуњава своју поштену посредничку улогу у том сукобу као једина земља која је задобила повјерење обе стране.

Ердоган је раније изјавио да намјерава да са Путином разговара о резултатима својих недавних разговора са предсједником Украјине Володимиром Зеленским и генералним секретаром УН Антониом Гутерешом у Лавову, као и да затражи од руског лидера да предузме конкретне мјере за рјешавање ситуације у нуклеарки Запорожје.

7.27- Рјабков: Игнорисање црвених линија Москве ризично

Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков оцијенио је као изузетно ризичну деструктивну политику НАТО-а којом игнорише „црвене линије" које је обиљежила Москва.

Он је у интервјуу за руски лист Известија рекао да то води даљој ескалацији која може довести до ти до војног сукоба нуклеарних сила са тешким посљедицама.

Рјабков је указао и на ризике употребе нуклеарног оружја и указао да земље са нуклеарним арсеналом морају да се придржавају постулата о неприхватљивости међусобног рата.

„Са заоштравањем украјинске кризе, која је настала кривицом кијевског режима и његових западних покровитеља, ова порука не само да није изгубила на актуелности, већ је добила и додатни значај", нагласио је Рјабков.

Он је подсјетио да руска доктрина хипотетички дозвољава употребу нуклеарног арсенала искључиво као одговор на агресију употребом оружја за масовно уништење против саме Русије и њених савезника или у случају када је угрожено само постојање земље.

„Другим ријечима, употреба нуклеарног оружја од стране Русије могућа је само као одговор на напад - за самоодбрану у ванредним околностима. Ту нема мјеста нагађањима и фантазијама", рекао је Рјабков.

7.08 - Бајден, Макрон, Солц и Џонсон: Наставити са подршком Украјином

Предсједник Америке Џозеф Бајден разговарао је са француским колегом Емануелом Макроном, немачким канцеларом Олафом Шолцом и премијером Велике Британије Борисом Џонсоном, а четворица лидера су се сложила да ће наставити са подршком Украјини, наводи се у саопштењу Бијеле куће.

Они су, такође, разговарали о ситуацији у украјинској нуклеарној електрани Запорожје, укључујући и потреби да се избјегну војне операције у околини нуклеарке.

Додали су и да је важно да делегација Међународне агенције за атомску енергију дође што прије у Запорожје, како би се утврдило стање безбједносних система.

Лидери свјетских сила су разговарали и о преговорима са Ираном око оживљавања нуклеарног програма из 2015, затим, о потреби да се појача подршка партнерима на Блиском истоку, као и о заједничким напорима да се „обуздају иранске дестабилишуће активности" у региону.

6.44 - Зеленски: Ако буде суђено Украјинским  војницима у Маријупољу неће бити преговора

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да ће, ако дође до суђења украјинским војницима које су руске снаге заробиле у Маријупољу, било какви преговори с Русијом постати немогући.

„Русија ће у случају суђења украјинским војницима у Маријупољу искључити себе из преговора", рекао је Зеленски у видео обраћању, преноси Интерфакс Украјина.

Додао је да Украјина неће толерисати, како је навео, „малтретирање људи за које се може рећи само: они су хероји своје домовине и бранили су слободу свог народа од освајача".

Интерфакс Украјина наводи да је раније саопштено да је за 24. август у Маријупољу планиран трибунал за припаднике украјинских снага који су заробљени након што су руске снаге заузеле фабрику Азовстаљ у том граду.

6.36 - Градоначелник: Ракетиран инфарструктурни објекат у Харкову

Руске снаге су ноћас извеле ракетни напад на инфраструктурни објекат у Харкову, саопштио је градоначелник Игор Терехов.

Нападнут је објекат у Кијевској области, из правца Белгорода, преноси Укринформ.

Према ријечима Терехова, уништена је двоспратница, дошло је до мањег пожара, а нема информација о жртвама.

6.26 - Севастопољ: Руски системи ПВО оборили украјинске пројектил

Руски системи противваздушне одбране оборили су украјинске пројектиле у близини залива Казачја и рта Херсон у Севастопољу, објавио је на свом Телеграм каналу први човјек градске владе Михаил Развожајев.

„Системи ПВО су активирани код залива Казачја и у околини рта Херсон", написао је гувернер Развожајев, преноси ТАСС.

Он је раније објавио да су украјинске оружане снаге јуче покушале да изврше ваздушне ударе на војни аеродром Белбек у Севастопољу, али су руски системи ПВО неутралисали те нападе.

6.20 - Путин: Водићемо политику која одговара нашим интересима

Русија ће, као моћна и независна сила на свјетској сцени водити само ону политику која одговара њеним фундаменталним интересима, поручио је синоћ руски предсједник Владимир Путин у обраћању поводом Дана државне заставе.

Он је истакао да је жеља да се живи по сопственој вољи, не дозвољавајући спољни диктат, дио генетског кода Руса, преносе РИА Новости.

„Русија је моћна, независна свјетска сила. Ми смо чврсти у томе да на међународној арени водимо само ону политику која одговара фундаменталним интересима Отаџбине", рекао је Путин.

Нагласио је да је руска застава, подигнута прије више од три вијека на првом руском ратном броду, остала симбол Русије у тешким периодима њене историје - под Петром Великим у фази формирања Руског царства, на ратиштима Првог свјетског рата и у контрадикторним, тешким временима драстичних промјена 1990-их.

„Данас је тробојница чврсто ушла у живот грађана као саставни дио руске државности, симбол јединства народа, његове привржености отаџбини, спремности да брани националне интересе", додао је.

Путин је изразио увјерење да ће застава Русије заувијек остати свети симбол за све генерације грађана земље, „да ће их инспирисати на подвиг, радна достигнућа, освајање нових висина у науци, култури и спорту и изазивати осјећај поноса на своју отаџбину".


ГС / Агенције