"Руски ратни бродови ушли у Јадранско море"; Хрватска: "Пратимо ситуацију" :: Semberija INFO ::

 

"Руски ратни бродови ушли у Јадранско море"; Хрватска: "Пратимо ситуацију"


Прије три недјеље бродови руске ратне морнарице покушали су да блокирају излазак америчког носача авиона Хари Труман из Јадранског мора.

У интервјуу за римску La Repubblica адмирал Ђузепе Каво Драгоне, начелник Врховног штаба одбране Италије рекао је да су руски ратни бродови стигли дуж италијанске обале до Анконе.

Према реконструкцији италијанског дневника, руски бродови су 22. јула блокирали улазно-излазну руту из Јадранског мора како би покушали да спрече кретање америчког носача авиона. То је довело до огромног пораста тензија и низа маневара НАТО и руских бродова у тој области. У својој реконструкцији догађаја, La Repubblica пише да су команданти НАТО-а одмах реаговали на руске потезе у Јадрану, који су жељели да покажу да неће одустати од контроле над прелазом из Јонског у Јадранско море. Крајем јула руска крстарица Варјаг била је мање од 100 километара удаљена од америчке крстарице Форест Шерман, пишу они. Ови бродови су се налазили на боковима рта Санта Марија ди Леука, руски брод на јадранској страни и амерички брод на јонској страни. Мало јужније налазио се носач авиона Хари Труман са својом америчком пратњом. Труману су се придружили бродови НАТО-а из Турске, Грчке, Италије, Шпаније и САД и формирали су трг око носача авиона 25. јула, пише италијански дневник. Додају да је 31. јула Глобал Хавк, један од највећих америчких шпијунских авиона, сатима патролирао над Јонским морем.

 МОРХ: Упознати смо са ситуацијом

На питање да ли су упознати са активностима руских и НАТО бродова у Јадрану, Министарству одбране је одговорило: "Хрватска континуирано прати и прати ситуацију и у контакту је са савезницима и партнерима. Преко Центра за поморске операције Хрватска ратна морнарица прати ситуацију у Јадранском мору, углавном у зони своје одговорности. То се првенствено односи на пловидбу бродови страних морнарица. На основу наведеног, Команда ХРМ је упозната са присуством, односно пловидбом бродова Руске Федерације у Јадранском мору. С обзиром на то да није уочен улазак бродова у територијално море Републике Хрватске, није било разлога за реаговање“, рекли су из Министарству одбране за Индекс.


Глас Српске