Вучић: Избјегличке колоне Срба са сјевера Косова неће бити :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Избјегличке колоне Срба са сјевера Косова неће бити


Фото - Танјуг
БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је кључна порука Србима на Косову и Метохији да избјегличке колоне неће постојати и да ће Србија сачувати српски народ од прогона и погрома.

“Ми немамо куда, сатерани смо у ћошак... Ми ћемо сачувати наш народ од прогона и погрома, уколико то не буде учинио НАТО, снаге Кфора или ако заједно са албанским јединицама буду учествовали у том прогону и погрому нашег живља. Надам се да неће”, рекао је Вучић након састанка са представницима Срба са Косова и Метохије.

Он је упознао саговорнике о протеклим разговорима у Бриселу са представницима Приштине, у присуству међународних посредника, те нагласио да је циљ да се обезбиједи опстанак Срба на Космету.

Вучић је додао да је посљедњих дана “завладао страх међу Србима на сјеверу Косова да ће им се поновити судбина Срба из Крајине”.

Он је навео да се од 1999. године, када су протјеране снаге СР Југославије са Косова, спроводи константан терор над Србима, што је резултирало прогоном више од 250.000 људи, разореним и уништеним српским домовима и светињама, али да Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН нико не може да укине.

“Коначни статус одређују УН, а не земље 'Квинте' ”, рекао је Вучић.

Он је подсјетио да су Албанци извршили погром 2004. године над Србима на Космету, те оцијенио да су у западном свијету након тога “утврдили да су стандарди испуњени и да могу да донесе декларацију о независности”.

Вучић је указао на напоре Србије да се одржи мир на Косову и Метохији, као и на то да Приштина никада није испунила дио Бриселског споразума који се односи на формирање Заједнице српских општина.

Подсјетивши на протекле прогоне Срба од 1999. године на Косову и Метохији, Вучић је рекао да Албанци прогоне Србе из Штрпца, Грачанице, Косовског Поморавља, а сада су ријешени да протјерају Србе са сјевера Косова и Метохије, што им је “посљедња велика кост у грлу”.


Танјуг / Глас Српске