Сукоб у Украјини: Још четири брода испловила из украјинских лука :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Још четири брода испловила из украјинских лука


МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 175. дан. Руске снаге током ноћи напале су Николајев, Одеску област и Харков, саопштиле су украјинске власти. Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) саопштила је да је на Kриму разбила ћелију међународне терористичке организације Хизб ут Тахрир ел Ислами.

Још четири теретна брода натоварена пољопривредним производима испловила су из украјинских лука Черноморск и Одеса

12:00-Подољак: Кримски мост легитиман војни циљ

Савјетник шефа кабинета украјинског предсједника Михаил Подољак, рекао је да Кримски мост треба да буде уништен као легитимни војни циљ.

Подољак је у интервјуу за Гардијан јасно ставио до знања да Украјина сматра Кримски мост, који повезује полуострво са руским копном, као легитимни војни циљ, преноси Правда.

-Ово је нелегални објекат и главна капија за снабдијевање руске војске на Криму. Такви објекти морају бити уништени - рекао је Подољак.

Поред тога, према ријечима Подољака, у "наредна два-три мјесеца" треба очекивати нове инциденте сличне недавним експлозијама на Криму, преноси pravda.com.ua.

11:51 - ФСБ: На Kриму разбијена ћелија терориста координисаних из Украјине

Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) саопштила је да је на Kриму разбила ћелију међународне терористичке организације Хизб ут Тахрир ел Ислами.

Kоординисаним напорима оперативаца ФСБ-а разбијена је тајна ћелија терористичке организације, коју је чинило шест руских држављана, навела је прес служба ФСБ-а, пренио је Таас.

Утврђено је да су, уз координацију емисара Хизб ут Тахрира лоцираних у Украјини, регрутовани муслимански грађани Русије у њихове редове на тајним састанцима, саопштио је ФСБ.

Тврди се да су на мјесту боравка оперативци ФСБ заплијенили пропагандни материјал, комуникациону опрему и дигиталне уређаје за складиштење података који су коришћени у њиховим терористичким активностима.

8.55 - Још четири брода испловила из украјинских лука

Још четири теретна брода натоварена пољопривредним производима испловила су из украјинских лука Черноморск и Одеса, саопштило је турско Министарство одбране.

-Још четири брода напустила су јутрос украјинске луке Одеса и Черноморск, натоварена сјеменкама сунцокрета и сунцокретовим уљем - објављено је на „Твитер“ налогу Министарства.

У објави је наглашено да је испорука пољопривредних производа кроз хуманитарни коридор извршена према плану, јавио је ТАСС.

Бродови ће пловити до Истанбула, гдје ће их провјерити представници Заједничког центра за координацију. Уколико не буде неправилности, пловила ће моћи да уђу у Босфорски мореуз и да наставе пловидбу ка својим дестинацијама.

7.15 - Брачук: Три особе повријеђене у ракетирању Одеске области

У ракетним нападима руских снага на Одеску област повријеђене су три особе, саопштио је начелник регионалне администрације Сергеј Братчук.

Он је навео да су двије ракете погодиле један од рекреативних центара и да је потом дошло до пожара, преноси Интерфакс Украјина.

Оштећено је и неколико приватних зграда у близини.

7.11 -Урајина: Експлозије у Николајеву

Руске снаге ноћас су извеле јако гранатирање Никољава, саопштио је градоначелник Александар Сенкевич.

Он је навео да су снажне експлозије одјекнуле у различитим дијеловима града и позвао грађане да остану у склоништима, преноси Укринформ.

Сенкевич је прецизирао да су погођени цивилни објекти и да су оштећене стамбене зграде.

6.38 - Граната пала 10 метара од нуклеарног отпада из НЕ Запорожје

Током украјинског минобацачког гранатирања подручја око складишта контејнера са нуклеарним отпадом у НЕ Запорожје, једна од граната је експлодирала десетак метара од једног таквог контејнера, изјавио је Владимир Рогов, члан Савјета војно-цивилне администрације Запорошке области.

Према његовим ријечима, једна граната експлодирала је десетак метара од контејнера са нуклеарним отпадом, а друге су пале 50 до 200 метара даље.

-С обзиром на то да је простор за складиштење отворен, експлозија гранате или ракете могла би да отпечати контејнере са стотинама килограма нуклеарног отпад, који би наставио да се шири и контаминира животну средину. Једноставно говорећи била би то „прљава (атомска) бомба -  рекао је Рогов у интервјуу за ТВ канал Соловиов Лајв.


Агенције / Глас Српске