Школски прибор поскупио и до 50 одсто :: Semberija INFO ::

 

Школски прибор поскупио и до 50 одсто


БАЊАЛУКА - Припреме за повратак ђака у клупе су већ почеле, а након поскупљења уџбеника и аутобуских карата, удар на кућни буџет родитеља су и више цијене школског прибора, које су у односу на прошлу годину скочиле и до 50 одсто.

Полице са свескама, перницама, оловкама и руксацима увелико су попуњене, а судећи по цијенама у књижарама, ово ће бити најскупља припрема за почетак школске године.

Према ријечима трговаца, уџбеници су скупљи за 30 одсто, док су цијене појединих дијелова прибора више и до 50 одсто, па тако торбе коштају и до 120 марака.

- Родитељи већ долазе и понешто купују или гледају цијене, али претходних година у овом периоду било је много веће интересовање. Не знамо да ли је у питању беспарица или чекају крај мјесеца. Сигурно је да ће, ко год може, искористити много тога од прошле године - рекли су у књижари “Култура”. Истичу да се неријетко дешава да родитељи, када виде цијене, одустану од куповине.

- У просјеку је сваки артикл скупљи за око 30 одсто у односу на прошлу годину, а неке ствари и до 50 одсто. Пернице, свеске, ранчеви и оловке су неопходни и те ствари се купују највише  -  казали су у “Култури”.

Према њиховим ријечима, знају се приоритети, а то је основни прибор неопходан за наставу.

- Оловка кошта од 20 фенинга до 1,60 КМ, свеске су од 0,70 КМ па надаље. За пуну перницу потребно је издвојити најмање 15,90 КМ. Примјећујемо да се углавном то и купује јер се не може користити од прошле године - рекли су нам из ове бањалучке књижаре.

Слична ситуација је и у осталим локалним заједницама. У дервентском “Гатарић групу” казали су за “Глас” да родитељи са дјецом увелико долазе у њихове књижаре како би ђаци спремно дочекали нову школску годину.

- Тешко је говорити колико је све скупље, али оно што је сигурно јесте да родитељи морају издвојити више новца него лани. То је логичан слијед јер је све доста скупље, а то није мимоишло ни прибор - додали су из “Гатарић група”.

Бањалучанка Милица Марковић има два основца, а за најприоритетнији прибор издвојила је око 150 КМ.

- Купила сам им већ прибор, немам шта чекати јер може бити само скупље. С обзиром на то да је млађем сину био потребан и руксак, уз свеске, оловке, перницу и све остало по дјетету треба минимално од 50 до 70 марака. Наравно, све зависи од тога шта имате од прошле године. Поскупљење је готово 50 одсто, али преживјећемо и ово - рекла је Марковићева.

Несумњиво је да ће родитељи настојати да својим ђацима обезбиједе све потребно за почетак школе, јер осим прибора и књига, морају да купе и одјећу и обућу, а више је него извјесно да ће након комплетирања свега тога новчаници остати полупразни.

Акције

Предсједник бијељинског Удружења потрошача “Звоно” Јован Василић, који је већину радног вијека провео у просвјети, каже да је добро упознат са свим потребама ученика пред почетак школске године, те да оне изискују додатне велике трошкове.

- Надам се да бесплатни уџбеници, о којим је било ријечи на свим нивоима власти, неће остати мртво слово на папиру, јер би се на тај начин умногоме растеретио кућни буџет. Прибор је неопходан и изискује нове намете, а оно што могу потрошачима поручити јесте да прате акције у књижарама и тржним центрима јер на тај начин могу да уштеде нешто новца - рекао је Василић.


Глас Српске