Сателитски снимци: Зрачна база на Криму тешко оштећена :: Semberija INFO ::

 

Сателитски снимци: Зрачна база на Криму тешко оштећена


Фото Планет Лабс

Сателитски снимци показују велика оштећења и неколико уништених руских ратних авиона у зрачној бази на Криму након што је то подручје у уторак потресао низ експлозија. Том приликом смртно је страдала једна особа.

Украјина није преузела одговорност, али нови докази указују на могућност циљаног напада, преноси ББЦ.

Слике Планет Лабса са сједиштем у САД показују велике површине спаљене земље након пожара.

Главне писте базе дјелују нетакнуто, али изгледа да је најмање осам летјелица оштећено и уништено, са неколико јасно видљивих кратера.

Највише их је на одређеном дијелу базе гдје је велики број авиона био паркиран на отвореном, далеко од заклона хангара.

Слике Планет Лабса, прије и послије, који прати стотине сателитских канала у Украјини, прва су независна потврда да је могуће да је база оштећена. До сада су детаљи о посљедицама експлозија били оскудни.

Русија инсистира да је експлозије изазвала муниција у једној продавници, због кршења правила заштите од пожара.

Украјина није преузела одговорност, а њен министар одбране је сугерисао да се инцидент могао десити непажњом руских војника.

„Мислим да су руски војници у овој ваздушној бази прекршили своје једноставно, познато правило: не пушите на опасним мјестима“, рекао је Олексиј Резников. "То је то."


Украјинске зрачне снаге саопштиле су да је уништено десетак руских ратних авиона, иако је Русија негирала да је било која летјелица оштећена. Нови снимци сугерирају да то није истина.

Британски министар одбране Бен Волас сугерирао је да чињеница да су се догодиле двије одвојене експлозије указује на напад, а не на несрећу. Такође је бранио право Украјине да циља Крим.

"Апсолутно је легитимно да Украјина употријеби смртоносну силу, ако је потребно... како би вратила не само своју територију, већ и потиснула освајача", рекао је он за ББЦ.

Сваки напад Украјине унутар Крима би се сматрао ескалацијом рата. Русија је послала упозорење прошлог мјесеца, када је бивши предсједник Дмитриј Медведев запријетио да "судњим даном", ако Украјина буде гађала Крим.

Крим је међународно признат као дио Украјине, али је то црноморско полуострво Русија припојила 2014. године , преноси ББЦ.


​БХРТ / ББЦ