МИЈЕЊА СЕ СТРУКТУРА НАЈПОПУЛАРНИЈИХ ЗАНИМАЊА У БИХ: ШТА СЕ ТРАЖИ И ДОБРО ПЛАЋА :: Semberija INFO ::

 

МИЈЕЊА СЕ СТРУКТУРА НАЈПОПУЛАРНИЈИХ ЗАНИМАЊА У БИХ: ШТА СЕ ТРАЖИ И ДОБРО ПЛАЋА


Foto: Ilustracija
У првом кварталу 2022. године на порталу МојПосао.ба објављено је више од 3.700 огласа за посао и преко 8.600 радних мјеста, а највећи број огласа био је везан за ИТ индустрију те угоститељство и туризам гдје се тражио радник више.

Осим што је забиљежен раст огласа за посао, подаци говоре и о измјенама структуре најпопуларнијих занимања у Босни и Херцеговини.

Тако је према подацима с којима располаже портал највећи број огласа за посао везан за ИТ индустрију, угоститељство и туризам те здравствени сектор. Додају и да је у посљедње вријеме у огласима за посао порастао број оних који нуде опцију рада од куће, и то не само у сједишту компаније.

Велику експанзију након пандемије, наводе наспоменутом порталу, доживјела су занимања као што оператери у цалл центрима јер је порасла потреба грађана да што више ствари обављају онлине и путем телефонских позива.

“Занимања из области туризма и угоститељства постала су такођер тражена и популарна током цијеле године, а не само сезонски као што је то прије био случај”, наводе.

Такођер, примјетан је и раст огласа кад су у питању људски ресурси, како на асистентским тако и на руководећим положајима у различитим индустријама.

“Потреба за занатским пословима такођер постоји, али је у исто вријеме управо тај кадар у дефициту јер је смањен интерес оних који желе да буду занатлије, као и због одласка тог кадра у иноземство”, примјећују на порталу МојПосао.ба.

Какве су плате?

Тренд потражње радника у ИТ индустрији прати и тренд пораста плата у овом сектору.
Тако је примјерице позиција ИТ директора плаћена с 3.805 марака, ИТ архитекте 3.083, ИТ менагера 2.609 марака, додали су са овог портала за запошљавање.

Када су у питању пак најлошије плаћени послови у БиХ, на првим мјестима су обућари с 633 марке, шивачи 643 марке, чистачи 668 марака и радници у осигурању 674 марке.

Слиједе их запослени у дјелатности пружања смјештаја, припреме и услуживања хране с просјеком 713 марака, грађевинарству са 770 и административним и помоћним услужним дјелатностима с 820 марака итд.

Подсјетимо да је просјечна мјесечна исплаћена нето плата по запосленоме у правним особама у Босни и Херцеговини у првом кварталу 2022. године износила 1.065 конвертибилних марака (КМ.)

Незахвално би међутим било говорити о разликама у висини плате и поредити Босну и Херцеговину с њемачким системом јер стандарди нису исти.

Но, укупно просјечна нето плата у случајно одабраним земљама, примјерице у Србији, износи 1.524 марке, у Хрватској 1.910 марака, Румунији 1.171 марку и Бугарској 2.087 марака.

N1(Fena)