У пожару у нафтном складишту на Куби 17 несталих и најмање 77 повријеђених :: Semberija INFO ::

 

У пожару у нафтном складишту на Куби 17 несталих и најмање 77 повријеђених


Седамнаест особа се воде као нестале, а најмање 77 је повријеђено у пожару у нафтном складишту на западу Кубе, када је у њега ударио гром. Куба је упутила позив за међународну помоћ. Троје повријеђених су у критичном стању, троје у веома тешком, а 12 је задобило теже озљеде, пише службени лист "Гранма".

Из уреда кубанског предсједника је саопћено да су 17 несталих особа ватрогасци који су били на подручју најближем мјесту пожара у тренутку када се догодила експлозија.

"Изражавамо дубоку захвалност владама Мексика, Венецуеле, Русије, Никарагве, Аргентине и Чилеа, које су одмах понудиле солидарну материјалну помоћ у овој сложеној ситуацији. Такођер цијенимо понуду техничких савјета из Сједињених Држава", написао је предсједник Мигел Диаз-Канел на Твитеру.

Предсједник Кубе рекао је да је стручни тим послат на извиђачки лет хеликоптером.

Влада Кубе је саопштила да је затражила помоћ од међународних стручњака из "пријатељских земаља" са искуством у нафтном сектору.

Ватрогасци и даље покушавају да угасе пожар који је избио током олује са грмљавином у петак увечер, објавило је Министарство енергетике и рударства.

Власти су саопштиле да је око 800 људи евакуисано из насеља Дуброк, најближег пожару.

Пожар је избио када је гром погодио један од спремника нафтног складишта у предграђу Мантазаса, града са 140.000 становника, стотињак километара источно од Хаване. Ватра се затим проширила на други спремник.

Како наводи "Гранма", громобрански систем није могао преузети снажно електрично пражњење.

Гувернер Матанзаса рекао је да је око 800 људи евакуисано.

Асбел Леал, директор Кубанске нафтне уније (ЦУПЕТ), саопћио је да је у тренутку несреће у првом резервоару било око 26.000 кубних метара домаће сирове нафте, или око половине његова капацитета. 

У другом је било 52.000 кубних метара ложивог уља.

Пожар се догодио у тренутку када се Куба суочава са проблемима у опскрби због повећане потрошње струје услијед љетних врућина. Власти су увеле рестрикцију електричне енергије која у неким дијеловима земље траје и по 12 сати.


БХРТ / БЕТА