Kина испалила бојеву муницију у близини Тајвана, Тајпеј распоређује бродове :: Semberija INFO ::

 

Kина испалила бојеву муницију у близини Тајвана, Тајпеј распоређује бродове


Фото - Танјуг / АП
ПЕКИНГ- Народноослободилачка армија Кине извела је успјешну вјежбу гађања бојевом муницијом у близини Тајвана, саопштила је данас Источна борбена командна зона кинеске војске.

У саопштењу објављеном на платформи Вичет прецизира се да је бојева паљба извршена из даљине на циљане области у источном дијелу Тајванског мореуза.

Истиче се да су "постигнути очекивани резултати“, преноси РИА Новости.

Кинеска народно-ослободилачка армија покренула је рано јутрос велике војне вјежбе са коришћењем бојеве муниције у морима око Тајвана, дан након посјете предсједнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајпеју, јављају свјетски медији позивајући се на извјештај државне телевизије ЧТВ. Вјежбе су почеле у поноћ по локалном времену и одржавају се у шест области у кругу од око 20 километара од тог кинеског острва које функционише као де факто држава, а трајаће до суботе у поноћ.

Како је наведено у извештају ЧТВ, војне операције су покренуте као „чврсто средство одвраћања од недавне велике ескалације негативних потеза Сједињених Америчких Држава по питању Тајвана и озбиљно упозорење против сепаратистичких активности за независност Тајвана“.

Пекинг је издао упозорење за бродове и авионе да не улазе у акваториј и ваздушни простор у подручјима гдје се вјежбе одржавају, а чије су координате раније објављене.

Пелоси је боравила у краткој ненајављеној посјети Тајвану, што је наишло на оштре осуде Кине и довело до пораста напетости у Тајванском мореузу.

То је била прва посјета једног предсједника Представничког дома Конгреса Тајвану од 1997. године.

Кинеске власти претходно су саопштиле да ће предузети све расположиве контрамјере као одговор њену посејту коју су окарактерисале као „играње ватром“.

Тајван распоређује ракетне системе и држи бродове близу „средње линије“ Тајванског мореуза због вјежби кинеске војске у близини острва, преноси Ројтерс изјаву неименованог тајванског извора.

-Тајван распоређује ракетне системе како би надгледао активности кинеског ваздухопловства у близини „средње линије“. Бродови су у близини „средње линије“ да би надгледали активности кинеских поморских снага - рекао је извор за кога агенција наводи да је упућен у ситуацију.

Према ријечима тог извора, раније данас неколико кинеских војних авиона и око 10 бродова накратко је прешло „средњу линију“ Тајванског мореуза.
Кинески министар спољних послова Ванг Ји оштро је критиковао посјету Ненси Пелоси Тајвану као „маничну, неодговорну и веома ирационалну“ акцију САД, јавља кинеска државна телевизија ЧТВ.

Ванг је, на састанку министара спољних послова Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) у Пном Пену у Камбоџи, рекао да је Кина уложила највеће дипломатске напоре да избјегне кризу, али да никада неће дозволити да буду угрожени њени суштински интереси, преноси Ројтерс.

Он је додао да су „тренутне и будуће мјере Кине неопходне“, као и благовремене одбрамбене противмјере, пажљиво размотрене и процијењене, и усмјерене на очување националног суверенитета и безбједности, у складу са међународним и домаћим законодавством.

Асоцијација нација југоисточне Азије упозорила је да постоји ризик да би нестабилност изазвана напетостима у Тајванском мореузу могла да доведе до „лоших процјена, озбиљне конфронтације, отворених сукоба и непредвидивих посљедица међу великим силама“.

Борељ: Посјета да не буде изговор за агресивне активности

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ поручио је данас, поводом почетка кинеских војних вјежби око Тајвана, да нема оправдања да се посјета Ненси Пелоси „користи као изговор за агресивне војне активности“.

-Нормална је и рутинска ствар да посланици из наших земаља путују у иностранство. Позивамо све стране да остану мирне, буду уздржане и дјелују транспарентно - написао је Борељ на „Твитеру“.


​Танјуг / Глас Српске