САРАЈЕВО ЗАКОЧИЛО ОДЛАЗАК ОФИЦИРА ЗА ВЕЗУ У ХАГ :: Semberija INFO ::

 

САРАЈЕВО ЗАКОЧИЛО ОДЛАЗАК ОФИЦИРА ЗА ВЕЗУ У ХАГ


- Иако је, након вишегодишњих опструкција све упућивало на то да ће БиХ и Европска полицијска служба (Европол) коначно успоставити пуну сарадњу, до тога није дошло, јер се испоставило да је услов за одлазак официра за везу у Хаг формирање заједничке контакт тачке, што, тврде саговорници “Гласа”, опструишу бошњачки кадрови на заједничком нивоу власти.

БиХ је једина земља у окружењу која није успоставила пуну сарадњу са том веома значајном европском службом. Оперативни и стратешки споразум о томе је потписан још 2016, а ратификован наредне године, чиме је преузета обавеза успостављања те заједничке контакт тачке, у којој би оперативне информације са Европолом размјењивали сви полицијски органи у БиХ.

Међутим, послије затишја, ова прича је активирана 2020, али су услиједиле велике полемике о томе гдје треба да буде контакт тачка. Замјеник министра безбједности БиХ Недељко Јовић је донио инструкцију о успостављању и функционисању тачке, која предвиђа да буде у Министарству, односно да опрему преселе из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ. Томе су се успротивили челници федералног МУП-а и Дирекције, који су наводили да контакт тачка треба да буде у Дирекцији, а не у Министарству, док су из РС указивали на споразум са Европолом, гдје децидно пише да је адреса Министарство, Трг БиХ један.

С друге стране Савјет министара је у априлу ове године усвојио закључак о упућивању официра за везу БиХ при Европолу у Хаг. Ријеч је о припаднику МУП-а РС Александру Стјепановићу, коме је мандат требало да тече од 1. јуна, али иако су први човјек МУП-а Драган Лукач и министар безбједности БиХ Селмо Цикотић 20. маја потписали Споразум о упућивању официра за везу, Стјепановић још није отишао.

- Он је 10. јуна, као именовани официр за везу БиХ, позван да се 1. јула јави у сједиште Европола да би се придружио обуци за официре. Три дана касније га обавјештавају да треба званично писмо Министарства безбједности о успостављеној контакт тачки и у њој СИЕНА каналу комуникације да би се у Европолу успоставио официр за везу, тако да Стјепановић још није отишао у Хаг - истакао је саговорник “Гласа” упућен у ту тематику.

Министарство безбједности је, додаје, обезбиједило простор за заједничку тачку, именовани су људи, али од тада ништа није учињено.

- Ово је сад већ свјесно и намјерно одуговлачење процесом. Угрожавају се истраге полиције и тужилаштва. Бесмислено је набрајати образложења и изговор. То је свјесна политика, а причамо о раду полиције и борби против свих видова криминала. БиХ пет година није у могућности да испуни једну међународну обавезу, а полиција је ускраћена за приступ подацима - казао је, додајући да је очигледно да појединцима одговара да Дирекција једина има приступ СИЕНА каналу и да “филтерише” податке које добија, тако на неки начин управљајући и самим истрагама.
Овако се, како тврди, прави безбједно подручје криминалцима, већ у старту подрива сарадња БиХ са Европолом те утиче и на кредибилитет земље у борби против тешких облика криминала.

Са надлежнима у ресору безбједности нисмо успјели да ступимо у контакт, а раније, прије него што ће Лукач и Цикотић потписати споразум, истицано је да је разговори трају и да би све могло бити завршено до краја мандата овог сазива власти на нивоу БиХ. И Цикотић је, током састанку у Бањалуци, рекао да ће све бити готово за око мјесец, а тај рок је одавно истекао.

Представници Српске у Заједничкој парламентарној комисији за одбрану и безбједност на нивоу БиХ дуже упозоравају на то да је очигледно да Бошњацима не одговара да буду испоштоване обавезе према Европолу и да раде све да би то питање остало отворено. И ово посљедње, како каже за “Глас Српске” члан те комисије Сања Вулић, недвосмислено потврђује раније сумње.

- Политичко Сарајево саботира све. Саботирајући ствари које су предуслов за много тога у БиХ, саботирају и БиХ - поручила је Вулићева.

Директор полиције Синиша Кострешевић је у посљедње вријеме имао два сусрета са руководством Европола. Изражено је задовољство сарадњом са МУП-ом Српске, али и указано на то да је потребно да почне са радом заједничка контакт тачка.

Канал

Саговорник “Гласа” из безбједносних кругова тврди и да је досадашњи рад комуникацијског канала, познатог као СИЕНА, у Дирекцији за координацију полицијских тијела незаконит. Због тога се, додаје, може поставити питање кривичне одговорности не само руководећих људи Дирекције, већ и самог Министарства безбједности, које је допустило да тако функционише.

(Глас Српске)