Барикада у мјесту Рударе, преко Јариња се не може ни пјешке :: Semberija INFO ::

 

Барикада у мјесту Рударе, преко Јариња се не може ни пјешке


РУДАРЕ - У мјесту Рударе јутрос се окупио велики број грађана, који су дошли да протестују против одлука Приштине о личним картама и пререгистрацији возила.

Мањи број Срба провео је и читаву ноћ на барикади у Рудару, а од јутрос пристиже све већи број грађана Косовске Митровице и Звечана, јавља извјештач Танјуга.

Барикада се састоји од више камиона са пијеском, испријечених са обе стране пута и грађана који стоје између њих.

Ноћ на сјеверу Косова и Метохије  је протекла мирно, али ситуација је и даље напета.
У Косовској Митровици и дуж пута, као и у Лепосавићу, Звечану и Зубином потоку могу се видети билборди и плакати "Ово је ЗСО".

Срби са сјевера Косова и Метохије провели су ноћ на барикадама, које су синоћ поставили у знак протеста због одлука Приштине о личним документима и пререгестрицаији возила.

Екипи Танјуга, која их је рано јутрос обишла у месту Рударе код Косовске Митровице, рекли су да су одлучни да истрају, и да ће остати на барикадама колико буде потребно.

Срби са сјевера КиМ синоћ су блокирали саобраћај на магистралним путевима - у месту Рударе код Косовске Митровице, код Лешка према Јарињу и месту Зупце код Зубиног потока, изражавајући тиме миран протест због потеза Приштине, којим се, како кажу, угрожава опстанак Срба на Космету.

Након тога, косовска полиција затворила је Јариње и Брњак за путнички саобраћај.

Након вишечасовних тензија, Приштина је, на захтјев САД, одлучила да одложи примјену мјере о личним документима и пререгистрацији возила, до 1. септембра, али, како је саопштено, тек уколико буду уклоњене све постављене барикаде.

На Јарињу нема промjена у односу на јучерашњи дан, и даље се на сjевер Космета не може ни пjешице, јавио је репортер РТС-а са тог административног прелаза.

Полиција у Рудници јутрос обавјештава возаче да покушају прелазак на другим административним прелазима.

Нема информација ни из косовске полиције када ће Јариње и Брњак бити отворени за саобраћај.

Саобраћај на административном прелазу Мердаре нормално функционише, јавља репортер РТС-а.

Синоћ је била колона од пет до шест километра, на прелаз се чекало сат и по, али од јутрос нема гужви, чека се десетак минута.

Образац

У међувремену, од поноћи, сваки путник са српском личном картом на административном прелазу са КиМ, добија улазно-излазни документ, у којем стоје датум и вријеме уласка на Космет, као и прелаз који је коришћен, уз личне податке путника.

Сваки путник са српском личном картом, дужан је, како је објашњено екипи Танјуга, да тај документ преда приликом изласка са територије Косова и Метохије.

У документу стоје датум и вријеме уласка на КиМ, као и прелаз који је коришћен, уз личне податке путника.

На административном прелазу Мердаре, колометарска је колона возила, јер су Јариње и Брњак затворени, а велики број људи из дијаспоре је у путу ка КиМ, па је екипи Танјуга требало два и по сата да уђе на територију Косова и Метохије.

Министар полиције привремених приштинских институција Џелал Свечла објавио је нешто послије поноћи на „Фејсбуку“ да је почела подјела улазно-излазних докумената, који, како је навео, важе 90 дана.

-У тренутку уклањања свих барикада и препрека, ова одлука ће бити суспендована до 1. септембра 2022 - написао је Свечла.

Кфор спреман да интервенише ако стабилност буде угрожена

Кфор је саопштио синоћ да је безбједносна ситуација на северу КиМ напета, да је помно прати и да је спреман да интервенише ако стабилност буде угрожена.

-Укупна безбједносна ситуација у сјеверним општинама на Косову је напета, а мисија Кфора је помно прати и спремна је да интервенише ако стабилност буде угрожена, у складу са својим мандатом који проистиче из Резолуције 1244 СБ УН -  наводи се у саопштењу Кфора достављеном Танјугу.

Командант Кфора је, како се додаје, у контакту са свим релевантним саговорницима, укључујући представнике косовских безбједносних организација и начелником генералштаба Војске Србије.

НАТО такође наставља да даје пуну подршку процесу нормализације односа између Београда и Приштине кроз дијалог под покровитељством ЕУ и позива све стране да наставе преговоре јер је то, како се истиче, од пресудне важности за очување регионалног мира и безбедности.

-Без поштовања људских права и демократских вредности, владавине права, унутрашњих реформи и добросусједских односа, неће бити праве перспективе за бољу будућност на Балкану. Конструктиван дијалог је кључан за регионалну стабилност - наводи се у саопстењу Кфора.

Додаје се да ће Кфор е предузети све неопходне мјере да би се очувало безбједно и сигурно окружење на Косову у сваком тренутку, у складу са својим мандатом који је добио од Уједињених нација.

Шефица Унмика Каролин Зијаде изразила је синоћ забринутост због ситуације и позвала све на смиривање и избегавање даље ескалације.

-Позивам све да реше та питања у доброј вјери кроз дијалог уз посредовање ЕУ, ради јачања стабилности и безбедности за све - поручила је Зијаде.

Курти

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да ће влада у Приштини одложити примjену одлуке о аутомобилским таблицама и улазно-излазним документима на прелазима са централном Србијом за 30 дана, под условом да се уклоне све барикаде и врати потпуна слобода кретања.

Kурти је на Твитеру написао да се Приштина, у сарадњи са, како је навео, „међународним савезницима“, обавезује да ће одложити примjену одлука о аутомобилским таблицама и улазно-излазним документима на прелазима са Србијом за 30 дана, под условом да буду уклоњене све барикаде и враћена потпуна слобода кретања.

Претходно је министар полиције привремених приштинских институција Џелал Свечла, нешто послије поноћи на „Фејсбуку“ објавио да је почела подела улазно-излазних докумената, који, како је навео, важе 90 дана.

-У тренутку уклањања свих барикада и препрека, ова одлука ће бити суспендована до 1. септембра 2022 - написао је Свечла.

Срби са севера КиМ синоћ су блокирали саобраћај на магистралним путевима - у месту Рударе код Косовске Митровице, код Лешка према Јарињу и мјесту Зупце код Зубиног потока, изражавајући тиме миран протест због потеза Приштине, којим се угрожава опстанак Срба на Космету.

Након тога, косовска полиција затворила је Јариње и Брњак за путнички саобраћај.
 
Борел и Лајчак поздравили одлуку Приштине

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел поздравио је одлуку Приштине о померању мјера на 1. септембар.

-Очекујте да ће све блокаде на путу одмах бити уклоњене. Отворена питања треба рејшавати кроз дијалог уз посредовање ЕУ и фокусирати се на свеобухватну нормализацију односа између Косова и Србије, што је од суштинског значаја за њихоу интеграцију у ЕУ -написао је Борел на Твитеру.

И специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак поздравио је ноћас одлуку Приштине о одлагању примене најављених мјера "реципроцитета".

-Поздрављамо одлуку Косова да прихвати приједлог Жозепа Борела, за одлагање за мјесец дана. ЕУ очекује да се све блокаде на путевима одмах уклоне. Борел је позвао Косово и Србију да се укључе у дијалог о напретку. Захвалан сам и Амбасади САД у Приштини за снажну подршку -написао је Лајчак на Твитеру.


Танјуг / Глас Српске