Раст минималца гура предузећа у сиву зону :: Semberija INFO ::

 

Раст минималца гура предузећа у сиву зону



Још једно повећање најниже плате у Српској гурнуло би добар дио предузећа у сиву зону, затворило радна мјеста и угрозило развој привреде, став је домаћих послодаваца, док из синдиката поручују да је раст минималца неопходан да би радници преживјели кризу и изборили са проблемима проузрокованим инфлацијом.
Након што је у петак отказана сједница Економско-социјалног савјета РС, на којој је социјални партнери требало да преговарају о повећању најниже плате у Српској, све очи упрте су у Владу РС која треба донијети коначну одлуку о овом питању.
Послодавци тврде да је повећање минималца супротно свим економским законима, нарочито када се има у виду да је бруто минимална плата у Српској и сада већа него Србији, Бугарској, Македонији и Албанији, земљама које имају далеко већи БДП по глави становника.
Предсједник Удружења послодаваца саобраћаја и веза РС Дејан Мијић каже да су предузећа у овом сектору већ сада у изузетно тешкој ситуацији, да су поједини пред затварањем те да ће повећање најниже плате само убрзати процес стављања кључа у браву.
- Налазимо се у незавидној ситуацији још од времена пандемије, а енорман раст цијена само је погоршао стање. Приходи нису ни близу нивоа прије короне, а трошкови су порасли дупло и тродупло. Велики број предузећа не може пратити уплату пореза и доприноса за исплаћене плате - рекао је Мијић и подсјетио да су од Владе Републике Српске тражили помоћ приликом уплате доприноса за шест мјесеци, али да немају информацију хоће ли то бити и учињено.
Што се тиче додатног повећања минималца, Мијић сматра да је илузорно причати о томе без драстичног смањења намета.
- И сами тражимо рјешења за повећање плате да бисмо задржали раднике, али са овим приходима то је немогуће. Једини начин је драстично смањење доприноса и надам се да ће Влада РС то схватити и наћи рјешење. Плате на овај начин не могу расти, јер бисмо тиме дошли у још тежи положај, а то је смањење радних мјеста и прелазак дијела послодаваца у сиву зону - сматра Мијић и наглашава да се плате не повећавају уредбом и декретом, већ само радом и приходовањем нових средстава.
Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да су плате у Српској ове године значајно више порасле у односу на Њемачку, Србију, Хрватску, иако наша привреда не послује боље од тамошњих, наглашавајући да ће додатним растом минималца Српска само повећати инфлацију и гурнути грађане у још дубљу кризу.
- Поредимо се са Србијом и Бугарском, јер су нам они конкуренција на тржишту. Ако ми у цијену производа гурамо већи трошак за плате, аутоматски нисмо конкурентни на тржишту и губимо радна мјеста. За реалан раст плата треба остварити продуктивност, што се сада не дешава - категоричан је Тривић, који каже да представницима синдиката радника у Српској није битно очување радних мјеста и развој привреде, већ искључиво бављење популизмом и побуном радника, како против послодаваца тако и против Републике.
Поређења Српске са Бугарском и Србијом су, сматра с друге стране предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић, ругање радничкој класи и додатна стимулација људима за напуштање ових простора.
- Основне животне намирнице су много јефтиније у Бугарској и Србији у односу на Српску, гориво такође, јер су те земље донијеле мјере којим се каналише повећање цијена. Ако желимо да се поредимо с другима, требало би да будемо фер и поредимо се се са Хрватском, Словенијом и Црном Гором, гдје је најнижа плата 450 евра - прича Мишићева.
Она каже да 167.000 радника у Српској својим примањима не може покрити трошкове корпе са прехрамбеним артиклима, који износе 990 марака.
- Синдикат баш брига за популизам, боримо се да радници преживе у овим тешким временима, да могу да зараде колико је неопходно да плате литар уља шест КМ. Послодавци су лани, у кризној години остварили добит од 2,4 милијарде и како сад не могу пратити раст минималца. Па само из буџета РС повукли су на стотине милиона марака по разним основама - категорична је Мишићева.
На питање шта ако је та добит у рукама неколицине, док остали послују на ивици рентабилности, Мишићева каже да су они послодавци који се највише противе расту минималца међу првима на листи по оствареној добити.


Глас Српске