БиХ прва у региону почела присилно депортовати мигранате у Пакистан :: Semberija INFO ::

 

БиХ прва у региону почела присилно депортовати мигранате у Пакистан


САРАЈЕВО - Служба за послове са странцима је у складу са Споразумом о реадмисији између Босне и Херцеговине и Исламске Републике Пакистан, успјешно извршила присилно удаљење прве групе држављана Пакистана, који су незаконито боравили у Босни и Херцеговини.

Провођењем овог поступка направљен је значајан искорак на западном Балкану, чиме је БиХ постала прва земља у региону која је реализовала присилно удаљење држављана Пакистана уз пратњу до матичне земље.

Наведена лица била су смјештена под контролу у Имиграциони центар Службе, а присилно удаљење реализовано је комерцијалним летом са Међународног аеродрома Сарајево, уз пратњу службеника обезбјеђења и пратње Службе за послове са странцима до Исламабада, гдје су предати надлежним органима Пакистана.

Присилном удаљењу претходили су комплексни процеси, које је Служба успјешно окончала, а у наредном периоду ће се интензивирати сарадња са властима Пакистана, у циљу имплементације Споразума о реадмисији и удаљењу држављана Пакистана у матичну земљу.

Како су казали из Министарства безбједности БиХ, “ради се о још једном великом успјеху министарства у процесу управљања миграцијама, с обзиром на то да је БиХ једна од ријетких земља која је успјела потписати овај споразум са Пакистаном и почела да врши принудне депортације”.

Депортацији прве групе миграната из Пакистана присуствовали су представник Министарства безбједности Босне и Херцеговине Саша Кецман и замјеник директора Службе за послове са странцима БиХ Мирсад Бузар.

Указано је на важност отпочињања овог процеса за који су у протеклом периоду извршене бројне припреме, преговори и усклађивање процедура између институција БиХ и Пакистана. Нагласили су да се овим чином показује одлучност Министарства сигурности и Службе за послове са странцима БиХ да се супротставе свим облицима илегалних миграција и спремност БиХ да изврши поврат у земљу поријекла особа које не испуњавају услове за међународну заштиту, преноси klix.ba.


​Глас Српске