Отворен Пељешки мост, у функцији од поноћи :: Semberija INFO ::

 

Отворен Пељешки мост, у функцији од поноћи


Фото - Дневник
Синоћ је у присуству великог броја званица и на церемонији која је коштала око милион куна свечано отворен Пељешки мост.

Након обраћања званичника и оних који су учествовали у градњи 357 милиона евра вриједног моста почео је велики ватромет, а са копнене стране кренула је Невера, аутомобил компаније Римац, а с пељешке аутомобил троструког европског првака на брдским утркама Нике Пулића.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић је рекао  да су “мостови у првом реду дјела конкретних људи”. 

Додао је да осим заслуге архитеката и грађевинара постоји и заслуга оних који су помогли да се омогући финансирање тог пројекта.

“Пељешки мост је подигнут у интересу Хрватске, никад у инат БиХ. Овај мост је на добробит свих људи, неовисно о нацији, социјалном статусу, увјерењима. Вјерујем да ћемо ојачати своју самосвијест. Вјерујем да ћемо се у годинама пред нама борити за оно што је важно. Пељешки мост јест већином финансиран ЕУ новцем, али то је наш новац којег смо скупо, скупо платили”, рекао је.

Хрватски премијер Андреј Пленковић је казао да је весео и поносан јер је овај историјски дан обиљежен на величанствен начин

Током програма приказано је још неколико кратких видео исјечака у којима су говорили радници на мосту, локални рибари, угоститељи, становници тога краја.

Присутнима се обратила и потпредсједница Европске комисије за демократију и демографију Дубравка Шуица, а видеопоруком кинески премијер Ли Кекианг.

Редован саобраћај мостом почео се одвијати након поноћи, преноси Кликс.


Глас Српске