Отварање Пељешког моста смањиће гужве у транзиту кроз Неум у љетним мјесецима :: Semberija INFO ::

 

Отварање Пељешког моста смањиће гужве у транзиту кроз Неум у љетним мјесецима


До отварања Пељешког моста, једног од најважнијих инфраструктурних објеката у Хрватској, остало је још неколико сати.

Његово пуштање у функцију имат ће велики значај и за једини босанскохерцеговачки град на Јадрану – Неум. У Неуму са неизвијесношћу гледају на тај тренутак.

Да ће отварање Пељешког моста растеретити Неум када је ријеч о саобраћају сматра Драган Јурковић, начелник оштине Неум.

"Отварање Пељешког моста нам доноси смањење гужви током љетних мјесеци. То је дефинитивно велика предност и задњих дана смо били свједоци да су кроз Неум биле велике гужве, односно практично спојени гранични прелази и то је оно што је нама овдје створило велики проблем. Евентуални губитак је за објекте који се налазе уз саму магистралну цесту, јер ће имати благи пад промета", изјавио је Јурковић.

Сматра да то неће значајно утицати на сам развој Неума.

"Прије неких мјесец дана смо отворили цесту Неум - Столац, након толико година чекања и ишчекивања напокон смо се отворили према унутрашњости Босне и Херцеговине и самим тиме смо видјели да имамо већи проток гостију у Неум", нагласио је Јурковић.

О значају Пељешког моста за Неум говорио је и Бранимир Бутиган, предсједник Удруге хотелијера општине Неум.

"Сигурно је да ће објекти који се налазе уз саму магистралу изгубити на промету, јер овисе о том транзиту који пролази преко магистрале, али једнако тако тај транзит гуши Неум у љетним мјесецима тако да из доњег до горњег дијела града треба 30 до 40 минута. Надамо се да ћемо остварити тај бенефит и да нећемо имати више гужви кроз град", појаснио је Бутиган.

Како је казао, код хотелијера постоји бојазан у ситуацији када Хрватска уђе у Шенген, дакле, у каквом ће режиму радити границе Клек, Неум 1 и Неум 2.

"Дакле, хоће ли се наши гости који овдје бораве и који иду на излете у Дубровник, Сплит и на Корчулу, морати дуго задржавати на границама. У разговорима које смо ми водили, не би се ништа требало мијењати, јер Хрватска је већ сада на разини шенгенског режима и не би се ништа требало мијењати. Ако све остане исто, мислим да би од Пељешког моста могли добити само бенефите, дакле, ријешити се транзита који гуши град. Град би требао просперирати од тога", нагласио је Бутиган.

Да ће отварање Пељешког моста пуно значити за Неум сматра и Давор Крешић, потпредсједник Удруге хотелијера Неума.

"Отварање Пељешког моста пуно значи. Првенствено значи локалном становништву, јер сврха самог туризма је угоднији, лагоднији и бољи живот локалног становништва од користи које нам туризам доноси. Ми смо до сада, нажалост, имали чепове од границе до границе, немогуће је било прећи границу. Знамо да смо наслоњени на Хрватску, Метковић и Дубровник, што приватно што пословно, тако да је било немогуће комуницирати према тим дестинацијама", појаснио је Крешић.

Истакао је да ће Пељешки мост растеретити саобраћај кроз Неум.

"У Неум људи долазе са намјером, унапријед букирају смјештај тако да то неће пуно утицати на букинг у самом Неуму", додао је Крешић у разговору за АА.


АА / ГС