Нови талас коронавируса: Ситуација још није забрињавајућа, али љекари позивају на опрез :: Semberija INFO ::

 

Нови талас коронавируса: Ситуација још није забрињавајућа, али љекари позивају на опрез


Након периода затишја, поново сложенија епидемиолошка слика у Босни и Херцеговини. Неке болнице и клинички центри превентивно забрањују посјете. Иако нови сојеви коронавируса изазивају благу клиничку слику, забрињава податак да су отпорнији на имунитет добијен вакцинама.

Коронавирус поново пуни болнице и клиничке центре у Босни и Херцеговини. Углавном је ријеч о хроничним болесницима и старијим особама. Ипак, превентивно се враћају епидемиолошке мјере. Забрањене су посјете пацијентима у УКЦ Републике Српске у Бањалуци и болници „Свети Врачеви“ у Бијељини. За хоспитализацију, осим када је хитна, потребан је и негативан антигенски тест. Ношење маски обавезно и у ходницима.
 
"Ми смо увијек били корак-два испред саме епидемиолошке ситуације и развоја, тако да су и ови кораци с тим циљем предузети", каже прим. др Горан Топић, УКЦ РС Бањалука.
 
"Ми смо припреме урадили, од чишћења просторија, дезинфекције, сервиса респиратора, провјере мреже за медицинске гасове, тако да спремно дочекујемо, нажалост", наводи прим. др Микајло Лазић, болница „Свети Врачеви“, Бијељина.
 
Иако је 70 процената дневно тестираних на коронавирус позитивно, ријеч је о благим или средње тешким клиничким сликама. Зато у већим медицинским центрима у Федерацији Босне и Херецеговине, попут Сарајева, Тузле, Мостара... тренутно не размишљају о забрани посјета хоспитализованим пацијентима.
 
"Пуни смо што се тиче ковид обољелих болесника, али то су све старији болесници са другим коморбидитетима, то обично буду срчани болесници пребачени са интерног, плућног гдје се открије да је фебрилност због короне. Што је интересантно, имамо примјера да су људи двапут-трипут вакцинисани и преболовали, а добију корону. Остајемо немоћни са короном, још ако нам се појаве мајмунске богиње, не знам гдје ће нам бити крај", упозорава прим. др Назиф Дервишкадић, болница „Др Сафет Мујић“, Мостар.
 
Јесен је прекретница која ће одредити карактеристике епидемије, кажу надлежни. љекари у Босни и Херцеговини још највише рачунају на свијест грађана. Самоизолацију савјетују и због најблажих симптома болести.

"Неки пацијетни имају и нижу температуру, испод 38, тегобе горњих респираторних путева, хуњавица, промуклост, грлобоља", могуће симптоме набраја прим. др Сања Марић Прерадовић, шеф цовид амбуланте у Бањалуци.
 
Према рачуници епидемиолога, ситуација још није забрињавајућа. Но, забрињава податак да су неки сојеви омикрона отпорнији на имунитет добијен вакцинама, али и појава нових јавно-здравствених опасности у свијету.
 

БХРТ