РЕКОРДНА ИНФЛАЦИЈА: Уназад годину дана у Српској највише поскупјели гориво, уље и хљеб :: Semberija INFO ::

 

РЕКОРДНА ИНФЛАЦИЈА: Уназад годину дана у Српској највише поскупјели гориво, уље и хљеб


За исту количину хране коју су у јуну прошле године могли да купе за 100 марака, грађани Републике Српске у овој години морају да издвоје 23 КМ више!

Наиме, у јуну 2022, у односу на исти мјесец лани, храна је поскупјела за 22,6 одсто, а највише су отишле цијене уља безмало 67 одсто. У овом периоду, гориво је у Српској поскупјело за скоро 56 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

Од 12 главних одјељака производа и услуга, у јуну су више цијене на годишњем нивоу забиљежене у 11, а ниже у једном одјељку. Највећи годишњи раст цијена у јуну 2022. забиљежен је у одјељку превоз – 34,6 одсто, због виших цијена горива и мазива за лична возила од 55,7 одсто, те у одјељку храна и безалкохолна пића 22,6 одсто, због поскупљења уља и масноћа од 66,8 одсто, те хљеба и житарица од 27,2 одсто. Ниже цијене на годишњем нивоу забиљежене су у одјељку одјећа и обућа, 4,9 одсто, због сезонских снижења.

У Српској је годишња инфлација у јуну износила рекордних 14,3 одсто, што  значи да је вриједност 100 марака у овом периоду слетјела на непуних 86 КМ. Годишња инфлација у мају је била 13,7, а у априлу 11,7 одсто.


Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у РС, у јуну ове године, у односу на претходни мјесец, у просјеку су биле више за 1,1 одсто.Економисти објашњавају да, код нас, инфлација и пораст цијена нису узроковани неким интерним разлозима, у смислу да је дошло до поремећаја на тржишту Српске и БиХ.

– Цијене робе биле су дуго стабилне, све до појаве короне и проблема које је епидемија изазвала фирмама и грађанима. Тад се десио први значајан поремећај, и то у снабдијевању. Када је дошло до украјинске кризе суочили смо се с несташицом примарно прехрамбених производа – објашњавају економисти.

Осим основних животних намирница које су уназад годину дана драстично поскупјеле, грађане посебно секирају превисоке цијене горива. Иако цијена нафте на свјетској берзи има тренд пада, појефтињења на домаћим пумпама и даље су прилично скромна. Литар дизела у просјеку кошта 3,43, а бензина 3,27 КМ.


Српскаинфо