Полицијска управа Бијељина: Резулати рада за првих шест мјесеци 2022. године :: Semberija INFO ::

 

Полицијска управа Бијељина: Резулати рада за првих шест мјесеци 2022. године


У просторијама Полицијске управе Бијељина данас је одржана конференција, са циљем да се јавност упозна са резултатима рада за првих шест мјесеци 2022. године за подручје које оперативно покрива Полицијска управа Бијељина.

Анализирајући стање безбједности на поручју ПУ Бијељине за првих шест мјесеци ове године, Стјепан Терзић, начелник Полицијске управе Бијељина, рекао је да се оно може оцијенити као задовољавајуће.
- У првој половини 2022. године, укупно је евидентирано 395 кривичних дјела, а коефицијент расвјетљености износи 86%, а надлежним тужилаштвима поднесен је 341 извјештај против 356 лица, због постојања основане  сумње да су извршила 395 кривичних дјела. Највећи број кривичних дјела је из области општег криминалитета око 82%, а привредног 11 одсто. У области општег криминалитета откривена су 42 кривична дјела, а материјална штета која је настала извршењем ових кривичних дјела износи око 3.700.000 КМ, а стечена против правна имовинска корист око 2.900.000 КМ. Такође, у протеклом периоду евидентирано је и 99 случајева у вези са злоупотребом опојних дрога“, казао је Терзић и посебно издвојио оперативну акцију кодног имена „Неон“, која је била реализована у марту, са циљем спречавања кривичних дјела из области злоупотребе опојних дрога у којој је против осам лица поднесен извјештај недлежном тужилаштву.

Он је додао да заједно са локалним заједницама у циљу унапређења безбједности грађана и њихове имовине реализују пројекат успостављања видео надзора јавних површина.
- До сада је на подручју града Бијељина завршена прва фаза пројекта у оквиру које је инсталирано 135 камера на 57 локација, међу којима је 16 аналитичких. За другу фазу ПУ Бијељина је сачинила елаборат и доставила Граду Бијељина, а истим је предвиђена инсталација још 116 камера на 54 локације, међу којима је и 12 аналитичких. Са општинама Пелагићево, Лопаре, Доњи Жабар и Шамац смо у фази завршетка елабората, док је општина Угљевик поднијела писмо намјере за успостављање система видео надзора јавних површина“, истакао је Терзић.

Саша Милановић, начелник Одјељења за општи криминалитет, рекао је да је по струкури извршених кривичних дјела у првих шест мјесеци највише је извршено из области општег криминалитета, 323 кривична дјела.
-Од 323 дјела  општег криминалитета поднесена су 292 извјештаја и пријављено је 287 лица. У структури општег криминалитета из области имовине, извршено је 150 кривичних дјела, а поднесено је 137 извјештаја против 127 лица“, рекао је Милановић.

Игрор Капикул, начелник Сектора полиције ПУ Бијељина, казао је да када је у питању стање јавног реда и мира на подручју које покрива ПУ Бијељина у претходних шест мјесеци забиљежено смањење у статистичким показатељима за око 20%.
- Укупно је евидентиран 201 случај нарушавања јавног реда и мира, а 291 прекршај против јавног реда и мира и 259 извршиоца. Од укупног броја извршиоца, 52 лица се појављују као повратници у извршењу прекршаја. За почињене прекршаје полицијски службеници поднијели су 40 захтјева за покретање прекршајног поступка и издали 207 прекршајних налога. Евидентиран је један случај нарушавања ЈРМ  у којем је учествовало пет и више лица, а највећи број извршен је од стране једног лица у 161 случај, а од два до четири лица забиљежено је у 39 случајева. По полној структури највећи број извршиоца је мушког пола, њих 229, те 30 женског пола“, реко је Капикул и додао да је у протеклих шест мјесеци евидентирано и контролисано 38 лица афро – азијског поријекла, од којих је 36 лица мушког пола и два женског, највећи број лица, односно 10 је из Авганистана, а остали су из других држава Блиског истока.

​Раденко Кнежевић, инспектор за безбједност саобраћаја, рекао је да је стање  безбједности саобраћаја на подручју ПУ Бијељина у односу на исти период протекле године је повољнији и оцјењен као задовољавајуће.
- У првих шест мјесеци евидентиране су 563 саобраћајне незгоде.  Са настрадалим лицима регисторавано је укупно 110 незгода, са погинулим лицима три, те са тешим тјелесним повредама 30 саобраћајних незгода, а са лакшим 77. Такође, евидентиране су 453 незгоде са материјалном штетом у којима су четири лица задобила смртне повреде, 34 лица теже, а 119 лакше тјелесне повреде“, рекао је Кнежевић и додао да су двије незгоде са погинулим лицима регистроване  на подручју Полицијске станице за безбједност саобраћаја, а на подручју ПС Угљевик једна.
 
 
Семберија инфо