НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ ЗАШТО СУ АЈКУЛЕ НАПАЛЕ ЉУДЕ У ХУРГАДИ :: Semberija INFO ::

 

НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ ЗАШТО СУ АЈКУЛЕ НАПАЛЕ ЉУДЕ У ХУРГАДИ


Foto: Ilustracija
Након што су двије жене страдале у нападу ајкуле код египатског љетовалишта Хургада, научници покушавају да установе разлог зашто би ајкуле, у тако кратко временском периоду, напале чак двоје људи.

Научници вјерују да су ајкуле биле агресивне јер су штитиле своја јаја.

Подсјетимо, почетком јула двије жене су страдале у води на удаљености 600 метара једна од друге, што је довело до тога да је полиција затворила плаже.

Прва жртва била је држављанка Румуније, чије је тијело, у стравичном стању, пронађено 3. јула, два након што је пријављен њен нестанак.

Друга жртва, Елизабет Сауер (68), изуједана је док је ронила. Жену су очили док је покушавала сва крвава да се домогне обале. Несрећна жена преминула је у болници.

Након напада, локални еколози су открили разлог зашто су се десила агресивна и необична убиства.

Египатски медији извјештавају да локални комитет за заштиту животне средине вјерује да није случајно што су се напади догодили током сезоне парења ајкула.

Ово се дешава од средине априла до краја јула и може проузроковати да се ајкуле понашају насилније према онима који се налазе близу њих.

Истовремено, већина научника је увјерена да је напад починила иста ајкула.

Сем Пуркис, предсједник Одјељења геонауке о мору на Универзитету у Мајамију, каже да је "могуćе да је иста ајкула умијешана".

"Веćина ајкула су пелагичне, на отвореном мору су и људи се иначе никада не би сусретали са њима, али Црвено море је другачије", рекао је Пуркис за Сун онлине.

Он је истакао да је 2020. био на Црвеном мору како би означио ајкуле.

"Провели смо седам недјеља у потрази, и за то вријеме смо пронашли само четири. Људи су лоши за ајкуле, оне желе дебела створења попут фока и туњевина. Човјек је као кошчато пилеćе крилце без соса у поређењу са фокама", рекао је он.

(Телеграф)