ВЛАДО СИМИЋ: НАДЛЕЖНИ У РС И СРБИЈИ ДА ШТО ПРИЈЕ РИЈЕШЕ ПРОБЛЕМ ОКО ДОБРОВОЉНОГ ДАРИВАЊА КРВИ :: Semberija INFO ::

 

ВЛАДО СИМИЋ: НАДЛЕЖНИ У РС И СРБИЈИ ДА ШТО ПРИЈЕ РИЈЕШЕ ПРОБЛЕМ ОКО ДОБРОВОЉНОГ ДАРИВАЊА КРВИ


Према ријечима предсједника ДДДК „Здравље“ Владе Симића, због  примјене новог  Закона о трансфузијској мединици, који подразумијева да добровољни даваоци крви из Републике Српске, више не могу давати крв у Србији и обрнуто, трпе нажалост бројни пацијенти.



- Изузев ВМА ово правило важи у свим здравственим установама, па када некоме хитно треба крв, а најчешће су то тешки болесници, наши добровољни даваоци се тада сналазе на разне начине, па наводе да су из Лознице или неких других градова у Србији. Ово је озбиљан проблем који у пракси значи да када имамо неког нашег суграђанина у здравственој установи у Србији, ми према новом Закону нити можемо отићи тамо и даривати крв, нити се крв може транспортовати са територије РС. Сматрамо да то није у реду, те да би што прије  требало покренути инцијативу на нивоу Института за трансфузију крви Србије и нашег Института па и на нивоу Влада РС и Србије  како би се овај проблем што прије ријешио,  јер шта нам у значи договор о специјалним везама, када се у пракси сусрећемо са оваквим проблемима”, наглашава Симић.

Симић је и све заинтересоване даваоце крви , позвао да се одазову великој акцији даривања крви, која ће 05.08.2022.године бити организована на одјељењу за трансфузију крви у кругу бијељинске Болнице .Према ријечима Симића, тај дан се очекује велики број гостију  и пријатеља овог Удружења које броји скоро 1000 чланова, а након акције даривања крви, планирано је  и дужење  уз свечану вечеру.


​Семберија инфо - С. Николић