(Не)заустављив тренд: Школе у Српској за пет година осиромашиле за 5.800 основаца :: Semberija INFO ::

 

(Не)заустављив тренд: Школе у Српској за пет година осиромашиле за 5.800 основаца


У школама у Републици Српској из године у годину све је мање основаца, а неки од главних разлога су пад стопе рађања, миграције, економска ситуација која демотивише људе да заснивају и проширују породице.

Према подацима Завода за статистику РС, 2017/18. године у основним школама била су 5.042, а у прошлој школској години 4.967 одељења. У овом периоду, број основаца је са 90.955 пао на 85.137, док је број првачића смањен за преко 700.

Из основних школа у РС, због одласка у иностранство, за пола деценије исписано је скоро 2.300 ученика. Званична статистика показује да је у овом периоду мјесто похађања школе промијенило укупно 7.189 основаца, од чега су 2.294 то учинила због одласка и наставка школовања негдје у иностранству. Дакле, сваки трећи ученик који је промијенио мјесто школовања напустио је Српску.

И у Министарству просвјете и културе РС наглашавају да је у посљедњих неколико година актуелно континуирано смањење броја уписане дјеце.
– Међутим, ове године имамо повећање броја уписаних првачића и вјерујемо да су томе допринијеле и популационе мјере које Влада РС предузима. Према подацима добијеним од основних школа, у школску 2022/23, у априлу и мају уписана су 9.074 ученика, што је за 125 више у односу на број који је похађао први разред у школској 2021/22, а очекујемо да ће овај број до почетка школе бити и већи – кажу за Српскаинфо у овом министарству.

У ресорном министарству подсјећају да је норма наставника одјељење, чији број зависи од броја ученика.
– Неминовно је да у ситуацијама када имамо мањи број уписаних ученика долази и до смањења норме наставника. Министарство путем разговора с руководством школа и с представницима синдиката, те редовним праћењем и анализом стања у школама, дјелује проактивно на смањење утицаја који пад броја ученика има на норме радника у основном образовању, уважавајући социјалне посљедице које би евентуално из тога могле настати – поручују из МПиК.


Српскаинфо