Сјеверни ток 1 од сутра без гаса, Њемачка стрепи од потпуног завртања славине :: Semberija INFO ::

 

Сјеверни ток 1 од сутра без гаса, Њемачка стрепи од потпуног завртања славине


БЕРЛИН - Најважнији гасовод којим се доставља руски гас Њемачкој, Сјеверни ток 1, због ремонта од сутра, како је раније најавио оператер, неће радити, што повећава стрепњу у Њемачкој да би то могао значити потпуно „завртање славине“.

Министар привреде Роберт Хабек изразио је страх да Русија и након ремонта неће више испоручивати гас. наводи Тањуг.

Радови ће трајати 10 дана, до 21.јула, па током ремонта више неће бити испорука гаса из Русије Њемачкој.

Русија је већ у јуну значајно смањила количине које испоручује западној Европи, уз образложење проблема због недостајуће турбине.

Према подацима Савезне агенције за мреже, Њемачка тренутно добија свега око 40 одсто гаса преко Сјеверног тока.

И преко других гасовода је Њемачка добијала мање количине гаса.

Власти у Берлину полазе од тога да би искључење Сјеверног тока 1 могло трајати дуже него што је најављено, можда и до две недјеље.

Међутим, од продужења ремонта већи је страх да би Сјеверни ток и након радова могао остати без гаса.

Њемачки вицеканцелар и министар привреде Хабек рекао је да очекује и најгори сценарио.

"Све је могуће, све се може догодити. Може бити да ће бити испоручивано више гаса, више него раније, али може доћи и до потпуне обуставе испорука", подвукао је он.

Тај страх дијели и њемачка индустрија, прије свега хемијска и фармацеутска, која је велики потрошач енергије.

Директор ВЦИ Волфганг Гросе Ентруп рекао је да се индустрија припрема за смањење или чак обуставу испорука.

Према његовим ријечима, најприје би проблеме осјетиле компаније на југу и југоистоку Њемачке због система гасовода, док би сјевер и запад могао да се једноставније снабдијева преко лука.

У великим компанијама као што су БАСФ, Мерцк или ТисенКруп у току су припреме за ванредну ситуацију.

Из ТисенКрупа поручују да су могућности да се штеди гас у производњи готово минималне.

Ограничења у снабдијевању гасом, кажу, значила би и ограничења у производњи.

У међувремену објављено је да ће Канада одобрити укидање санкција на поврат поправљених руских турбина Њемачкој, најавио је канадски министар природних ресурса. преноси Инеx.хр.

Оне су потребне Гаспрому за одржавање рада гасовода Северни ток 1.

Канадска влада, која издаје дозволу за изузимање поврата турбина из својих санкција Русији, рекла је да ће тај потез подржати "способност Европе да приступи поузданој и приступачној енергији док настављају прелаз с руске нафте и гаса".

Уводе нове санкције

Канада је такође најавила да ће проширити санкције против руског енергетског сектора на индустријску производњу. Нове канадске санкције "примјењиваће се на копнени и цјевоводни транспорт и производњу метала и превоза, рачунарске, електронске и електричне опреме, као и машина".

Канада је додала да ће "у недостатку снабдијевања гасом, њемачка привреда претрпјети значајне потешкоће, а сами Нијемци ће бити у опасности да неће моћи да грију своје домове како се приближава зима."

Њемачка влада потврдила је у петак да је примила позитиван сигнал из Канаде у вези с турбинама потребним за одржавање Сјеверног тока 1. Турбине би прво биле послате у Њемачку, која ће их потом испоручити руском државном подузећу Гаспром, рекао је владин извор за Ројтерс раније у току недеље.

Руски Гаспром смањио је капацитет дуж гасовода Сјеверни ток 1 на само 40 посто уобичајених количина прошлог мјесеца, наводећи као разлог одгођени поврат опреме коју сервисира њемачки Сиеменс Енергy у Канади. Кремљ је у петак рекао да ће повећати испоруке гаса Европи ако турбина буде враћена.

Украјина се успротивила предаји турбина Гаспрому и Кијев вјерује да би се таквим потезом изиграле санкције Русији, рекао је у четвртак извор украјинског министарства енергетике.


Независне новине