Демонстранти у Шри Ланки одбијају да изађу из резиденције предсједника :: Semberija INFO ::

 

Демонстранти у Шри Ланки одбијају да изађу из резиденције предсједника


КОЛОМБО - Демонстранти у Шри Ланки одбијају да изађу из резиденције предсједника Готабаје Раџапаксе након што су јуче упали у њу.
  
Тврде да су у њој открили “милионе рупија”.
 
Демонстранти тврде да су “открили велику суму новца унутар виле”.
 
Откривен новац предат је снагама безбејдности. За милион рупија може се купити око 12.500 евра.
 
Демонстранти су ушли јуче и пливали у базену резиденције предсједника Шри Ланке, јели у кухињи и боравили у његовим собама, а видео-снимци о томе су се дијелили на интернету.
 
Након насилних протеста у којима су демонстранти упали у званичну предсједничку резиденцију, Готабаја Раџапакс је одлучио да 13. јула поднесе оставку.
 
Председавајући парламента Махинда Јапа Абејвардена је у видео-изјави за јавност потврдио да га је Раџапакса обавијестио о својој одлуци да се повуче са предсједничке функције како би се обезбиједила мирна примопредаја власти.
 
Демонстранти су такође ушли и у резиденцију премијера Ранила Викрамасингеа коју су касније запалили, због чега су данас ухапшене три особе.
 
Викрамасинге је јуче потврдио да ће поднијети оставку. Он је на Твитеру саопштио да ради безбједности свих грађана прихвата препоруку лидера странака да се омогући рад владе коју ће чинити представници свих партија.
 
Поручио је и да је Шри Ланка тешко погођена најгором кризом у модерној историји.
 
Начелник војске Шри Ланке генерал Шавендра Силва рекао је да је сада прилика да се тренутна политичка криза ријеши на миран начин и затражио подршку народа да одржи мир у тој острвској држави.
 
Протести изазвани финансијском и економском кризом у Шри Ланку избили су почетком априла ове године.
 
Међународни монетарни фонд (ММФ), који је у преговорима са владом Шри Ланке о могућој помоћи од три милијарде долара, рекао је да пажљиво прати догађаје.
 
Саопштио је да се нада повратку мира у земљи, што би омогућило обнову преговора о пакету зајма тој земљи.


Глас Српске – Танјуг