ПАЛА ЦИЈЕНА ГАСА У ЕВРОПИ НАКОН ПРЕКИДА ШТРАЈКА У НОРВЕШКОЈ :: Semberija INFO ::

 

ПАЛА ЦИЈЕНА ГАСА У ЕВРОПИ НАКОН ПРЕКИДА ШТРАЈКА У НОРВЕШКОЈ


Foto: Ilustracija
Цијена гаса у Европи је пала данас са четворомјесечног максимума након што је норвешка влада интервенисала како би прекинула штрајк радника на нафним и гасним платформама на мору, који је пријетио да погорша ионако дубоку енергетску кризу у региону.
 
Цијена гаса на терминском трговању за мјесец унапријед (фјучерс уговори) пала је на холандском ТТФ чворишту, према посљедњим расположивим подацима, за 2,5 посто на 161 евро по мегават-сату (МWh), преноси CNBC.
 
Цијена гасних фјучерса се на претходној сесији попела изнад 178 евра за МWh усљед појачаног страха у погледу понуде, достижући највиши ниво од почетка марта.
 
Норвешка влада је касно синоћ предложила обавено рјешавање спора о платама путем арбитраже, како би се окончао штрајк радника на морским платформама.
 
"Најављена ескалација штрајка би имала критичне импликације у тренутној ситуацији, како у вези с енергетском кризом, тако и с геополитичком ситуацијом са којом се суочавамо због рата у Европи", навела је министарка рада Марте Мјос Персен у саопштењу.
 
Према норвешком законодавству, влада може да интервенише у одређеним условима како би приморала стране у радном спору да дођу пред арбитражни одбот за плате који ће одлучи о том питању.
 
Радници на морским нафним и гасним платформама су ступили у штрајк уторак, а синдикат Ледерне, који има више од 1.300 чланова, позвао их је на акцију јер је предложено повећање плата било испод стопе раста инфлације.

(Глас Српске – Танјуг)