ОТКУПНА ЦИЈЕНА МЛИЈЕКА ДИГЛА И ПРОДАЈНУ :: Semberija INFO ::

 

ОТКУПНА ЦИЈЕНА МЛИЈЕКА ДИГЛА И ПРОДАЈНУ


Foto: Ilustracija
БАЊАЛУКА - Цијене млијека на полицама у маркетима широм БиХ кориговане су и овог мјесеца, па грађани за литар у тетрапаку морају да издвоје и до 2,20 КМ.
 
У мљекарама наводе да је разлог сталног поскупљења млијека раст откупне цијене, али и већи трошкови за репроматеријал и превоз.
 
Власник билећке мљекаре “Пађени” Ненад Вукоје казао је за “Глас Српске” да се сваки мјесец мијењају цијене млијека, како на полици тако и у откупу.
 
- Откупна цијена млијека код нас по литру иде до 0,77 марака, због чега су и цијене у продаји кориговане за око 20 одсто - рекао је Вукоје.
 
На питање да ли ће цијене до краја године ићи још горе, како каже, тешко је одговорити.
 
- И ми зависимо од цијене горива, амбалаже и многих других ствари, али увијек гледамо да цијена млијека буде као и код других - казао је Вукоје. 
 
У мљекари “Ливно” из Ливна кажу да су недавно кориговали цијене својих производа у маркетима, те да их у скорије вријеме не планирају мијењати.
 
- Све зависи од тога какво ће бити стање на тржишту и ако се успијемо одржати под овим околностима, онда нећемо дизати цијене, а ако дође до нових поскупљења репроматеријала, електричне енергије и сировине, бићемо приморани - казали су у овој мљекари. 
 
Власник мљекаре “Смајић” из Челића Мевлудин Смајић каже да је тренутна цијена откупа млијека директном пољопривредном произвођачу 0,68 марака, те да би од 1. августа то требало ићи на 0,70 марака.
 
- Због тога ће доћи до поскупљења у маркетима. Цијене се још морају мијењати, а поготово оне откупне - рекао је Смајић. Испричао је да продаја доста зависи и од времена, па је љети, када долази доста странаца, продаја боља.
 
У маркетима кажу да су поскупљења млијечних производа протеклих мјесеци постала свакодневица, па сада литар млијека одређених брендова иде и до 2,20 КМ. 
 
- Своје цјеновнике су кориговали сви произвођачи, а за сада најаве нових поскупљења нема - казали су у “Маркету АС”.
 
Како кажу, поскупљења су била периодична, а лани се литар млијека могао купити и за 1,30 марака.
 
- Млијечни производи су основна живота намирница и наравно да их људи купују, али количине продатих производа су много мање него прошле године - рекли су у овом маркету.
 
Потрошачи
 
Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да су наши грађани почели да купују само онолико колико могу да се “покрију”.
 
- Људи свакодневно обилазе многе продавнице и траже гдје је јефтиније и често ће избјећи да купе неки производ ако није неизбјежно да га имају свакодневно на трпези. То је данак који плаћамо сви због високих цијена и свега што се дешава на нашем тржишту - казала је Марићева.

(Глас Српске)