Подијељене реакције на слање британских војних стручњака у Босну и Херцеговину :: Semberija INFO ::

 

Подијељене реакције на слање британских војних стручњака у Босну и Херцеговину


Најаве премијера Уједињеног Краљевства да ће у Босну и Херцеговину послати војне стручњаке који би се борили против, како каже, злоћудног руског утицаја наишла је на подијељене реакције у Босни и Херцеговини. Док једни тврде да НАТО има право да ради на јачању својих капацитета, други одговарају да нема легалног пута да британски стручњаци уђу у државу.

Два војна експерта која ће прискочити у помоћ НАТО штабу у Сарајеву и Оружаним снагама Босне и Херцеговине. 750 хиљада фунти за успостављање центра за сајбер безбједност при Универзитету у Сарајеву. То је план Владе Уједињеног Краљевства.

На захтјев Главног штаба НАТО-а у Сарајеву, британски војни експерт за борбу против дезинформација и цивилни савјетник за стратешку одбрану биће распоређени за подршку и обуку Оружаних снага. Експерт за борбу против дезинформација ће ојачати НАТО штаб и способност Босне и Херцеговине да се одупре малигним утицајима – помажући блокирању руских и других напора да се посије неповјерење и подрива демократија у земљи и региону.


Када Британци долазе - из Министарства одбране не одговарају. Чланови Предсједништва БиХ о плановима Бориса џонсона не мисле једнако.

МИЛОРАД ДОДИК, члан Предсједништва БиХ

"Осим нелегалног високог представника, БиХ ће добити и нелегалне, назови, војне стручњаке. Своју вишевијековну фрустрацију Русима би да излијече на БиХ, на којој нема ко се није играо, обучавао и пунио своје биографије".

ШЕФИК џАФЕРОВИЋ

"НАТО штаб, правним аранжманима који регулишу ово питање, има право и обавезу да шири своје капацитете, по својим процјенама сигурносне ситуације у БиХ те му за то није потребна сагласност власти БиХ, а нарочито му није потребна сагласност власти ентитета".

Велика Британија жели испоштовати одлуке са НАТО самита у Мадриду, на коме је усвојен пакет одбрамбених мјера за Босну и Херцеговину, каже професор међународних односа Алија Кожљак. његов колега, професор Предраг Ћеранић ипак сматра да Британци крију стварне намјере. Каже да је ЕУФОР тај који је задужен за праћење стања у БиХ.

АЛИЈА КОЖљАК, шеф Одсјека за међународне односе и европске студије Међународног Универзитета "Бурцх"

"Велика Британија на овај начин жели да покаже да је веома привржена Босни и Херцеговини и њеној стабилности, али такође је опредијељена да да своју подршку да Босна и Херцеговина што прије стекне услове да буде такође позвана у НАТО савез".

ПРЕДРАГ ЋЕРАНИЋ, декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци

"Може ли сутра турски предсједник Ердоган да каже "послаћу ја своје војне стручњаке или једну своју јединицу, желим да сачувам Босну и Херцеговину". Може ли сусједна Хрватска да пошаље своје војне стручњаке јер је забринута за због судбине и ситуације у којој се налазе Хрвати у БиХ. Да ли то право има предсједник Србије Вучић?"


Еуфор је, одмах након почетка рата у Украјини, најавио да ће скоро удвостручити трупе у Босни и Херцеговини - са 600 на 1100 и то из предострожности. И њемачка се недавно сложила да осигура до 50 војника у оквиру Мисије Алтеа, чиме би се вратили у БиХ након десет година. Ова одлука би требало да буде на снази до краја јуна наредне године.


БХРТ