Сукоб у Украјини: Шојгу обавијестио Путина да је Луганск под руском контролом :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Шојгу обавијестио Путина да је Луганск под руском контролом


МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 130. дан. Локални гувернер саопштио је да су најмање три особе погинуле, а десетине стамбених зграда оштећене у руском граду Белгороду. Руски министар одбране Сергеј Шојгу обавијестио је предсједника Русије Владимира Путина о, како је наведено, «ослобађању самопроглашене Луганске Народне Републике», преносе руске агенције. Град Лисичанск није под „потпуном контролом” руских снага, упркос супротним тврдњама Москве, изјавио је данас портпарол украјинског министарства одбране Јуриј Сак за BBC.

14.46 - Градоначелник: Снажно гранатирање Славјанска, много жртава

Град Славјанск, на истоку Украјине, снажно је гранатиран из вишецjевних ракетних бацача, много људи је погинуло и рањено, изјавио је данас градоначелник Вадим Љах.

- Има 15 пожара. Много је погинулих и рањених - навео је Љах на Телеграму, преноси Ројтерс.

Он је додао да је то најснажније гранатирање Славјанска у посљедње врijеме, наводи Ројтерс.

14.32 - Захарова: Кијев покушава да испровоцира Москву да узврати

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова сматра да удари украјинских снага по стамбеним квартовима имају за циљ да покушају да испровоцирају Москву да узврати таквим ударима.

Захарова је за ТВ Русија 24 рекла да „акције Кијева нису само координиsане са Западом, већ их Запад, највjероватније, подстиче“, преноси РИА Новости.

- То се ради како би нас приморали да узвратимо таквим ударима, а затим још више ширили антируску хистерију - казала је Захарова.

13.33 - Кијев:Лисичанск није под потпуном контролом руских снага

Град Лисичанск није под „потпуном контролом” руских снага, упркос супротним тврдњама Москве, изјавио је данас портпарол украјинског министарства одбране Јуриј Сак за BBC.

- За Украјинце је очување људских живота главни приоритет, тако да се понекад повлачимо из одређених области како бисмо их касније могли поново заузети - навео је Сак и додао да је ситуација у Лисичанку већ дуже врijеме напета и да руске копнене снаге „нон-стоп нападају град“, преноси BBC.


Сак је истакао да регион Донбас неће бити изгубљен ни ако руске снаге заузму цијели Луганск, наводи британска телевизија.

Он тврди да постоје и други велики градови у области Донбаса, посебно у региону Доњецка, који су под контролом украјинских оружаних снага.

-То су градови који су посљедњих дана били мете жестоких ракетних напада, артиљеријског гранатирања, али битка за Донбас још није завршена - истиче Сак, преноси ББЦ.

Сак додаје да је Украјина пуна наде и да добија подршку својих западних савезника, те да ће на крају акумулирати довољно тешке артиљерије и других врста наоружања, што ће јој омогућити да савлада руске снаге.

11.52 - Шојгу обавијестио Путина о „ослобођењу" ЛНР“

Руски министар одбране Сергеј Шојгу обавијестио је предсједника Русије Владимира Путина о, како је наведено, «ослобађању самопроглашене Луганске Народне Републике», преносе руске агенције.

Министарство одбране Русије саопштило је да је Шојгу обавијестио Путина о успостављању пуне контроле над градом Лисичанском, преноси Интерфакс.

11.43 - Министарство:Руске трупе потпуно опколиле град Лисичанск

Руске трупе у потпуности су опколиле град Лисичанск на истоку Украјине, саопштило је данас руско Министарство одбране.

- Руске трупе и јединице ЛНР се сада боре унутар Лисичанска и у потпуности су поразиле опкољеног непријатеља - наводи се у саопштењу.

Министарство је навело да су опкољена села око Лисичанска - Верхњекаменка, Золотарјовка и Белогоровка, као и да је затворен обруч око тог града.

Како руски медији преносе, руске снаге се сада боре са украјинском војском унутар града.

Јуче су заузета поједина насеља у околини Лисичанска.

Портпарол руског Министарства одбране, генерал-потпуковник Игор Конашенков је рекао да се за посљедња два дана на том подручју предало 38 украјинских војника, пренео је Интерфакс.


10.02 – Старовојт: Оборена два дрона "свифт"

Руска противаздушна одбрана оборила је током ноћи у близини Курска двије украјинске беспилотне летјелице "Свифт", изајвио је данас гувернер тог региона Роман Старовојт.

- На прилазу Курску, наша противаздушна одбрана оборила је два украјинска дрона „Свифт“ - навео је Старовојт.

Он је истакао да, због стручних поступака војске, није било жртава. 

8.52 - Медведев: Европљани су уморни од Украјинаца

Замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев оцијенио је да „љубав“ Европљана и Украјинаца пуца, јер су од њих сви већ уморни.

- Изгледа да се узбудљива љубавна прича Европљана и Украјинаца завршава. Европљани више не желе Украјинце, већ су уморни од њих. Бесни Пољаци присјетили су се свог помахниталог национализма. Гласно подсјећају скоро четири милиона Украјинаца, који су се смјестили у њиховој земљи на то да су у Пољској - написао је Медведев на свом Телеграм каналу.


Како преноси Спутњик, он је додао да се "слични процеси одвијају и у другим европским земљама, које су започеле ''љубавне игре'' са Кијевом“.

Медведев је навео да је од украјинофилије до украјинофобије само један корак.

7.47 - Рогов:Украјинске снаге два пута гађале Мелитопољ

Украјинске снаге су током ноћи два пута гађале Мелитопољ далекометним вишецјевним бацачима ракета, изјавио је члан главног савјета државне администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Он је на свом „Телеграму“ написао да је први пут на Мелитопољ испаљено између осам и 10 ракета, а други пут осам.

Тренутно се утврђују информације о жртвама гранатирања и степену разарања, преноси Спутњик.

Руска војска је преузела контролу над Херсонском облашћу и азовским делом Запорошке области на југу Украјине.

У регионима су формиране цивилно-војне управе, почели су да се емитују руски ТВ канали и радио-станице, обнављају се трговинске везе. Региони су објавили да планирају да уђу у састав Русије.

7.28 - Лукашенко:У случају напада биће гађани центри одлучивања

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко запријетио је војном одмаздом свакоме ко нападне његову земљу јер расту напетости око рата у Украјини.

Лукашенко је, говорећи поводом 3. јула, бјелоруског Дана независности, изјавио да је наредио својим оружаним снагама да гађају "центре одлучивања" западних престоница у случају напада на Бјелорусију, поручивши "не дирајте нас и ми нећемо дирати вас", пренијела је бјелоруска агенција Белта.

- Ако се само усудите да нападнете, као што они планирају, на југу Гомељ или рафинерију нафте Мозир, аеродроме и узлетишта у Луњинецу или Бресту, одговор ће бити моменталан. У једној секунди! Имамо чиме да одговоримо - упозорио је Лукашенко.

Он је додао "да ће одговор бити недвосмислен".

6.15 - Локални гувернер: Троје погинулих у експлозијама у руском граду Белгороду

Најмање три особе данас су погинуле, а десетине стамбених зграда су оштећене у руском граду Белгороду, саопштио је локални гувернер, након ранијих извјештаја о неколико експлозија у том граду који се налази близу границе са Украјином.

Најмање 11 стамбених зграда је оштећено и 39 приватних стамбених објеката, укључујући пет који су потпуно уништени, рекао је Вјачеслав Гладков, гувернер Белгородске области.

Извјештач Ројтерса није био у могућности да независно провјери ове извештаје, а из Украјине није било реакције на те информације, док ТАСС преноси да су у експлозијама рањене четири особе.

6.30 - Данас истиче рок за 70 руских дипломата да напусте Бугарску

Данас истиче рок за одлазак 70 руских дипломата из Бугарске.

Одлуку о њиховом протјеривању донела је влада смијењеног премијера Кирила Петкова, због, како је раније саопштено, сумње да су се бавили шпијунажом.

Москва је најавила реципрочне мјере, а прва је била затварање руске Амбасаде у Софији, пренели су бугарски медији.

Ово је рекордан број руских дипломата који су протерани из једне европске земље.

1.20 -Руска војска саопштила да је извукла потопљени брод из луке Берђанск

Руска војска је саопштила да је извукла из воде велики десантни брод који је, према тврдњи званичника, потопила његова посада након што га је оштетио украјински ракетни удар у луци Берђанск 24. марта ове године, преноси BBC.

У руском извјештају, наводи се, нису изнеијти детаљи о штети на броду, али се каже да ће он бити одвучен у луку Керч на Криму.

Британска телевизија наводи да је у питању брод “Саратов”, који је дугачак 113 метара и може понијети до 1.500 тона терета.

0.30  - Кијев:Лисичанск под гранатама, али нисмо опкољени

Украјинске власти су саопштиле да њихове снаге трпе интензивно руско гранатирање у граду Лисичанску, али поричу тврдње да су опкољени.

- Једва успијевамо да угасимо велике пожаре у Лисичанску - изјавио је гувернер Луганске области Серхиј Хајдај, преноси BBC.

Лисичанск је посљедњи град који држе Украјинци у Луганској области, дијелу региона Донбас, а Русија је прошлог мјесеца заузела оближњи град Северодоњецк.


Агенције / Глас Српске