За спас болесног дјетета НИШТА НИЈЕ СКУПО: Фонд солидарности располаже са 14 милиона КМ, али некад и 40 евра много значи :: Semberija INFO ::

 

За спас болесног дјетета НИШТА НИЈЕ СКУПО: Фонд солидарности располаже са 14 милиона КМ, али некад и 40 евра много значи


Фонд солидарности за лијечење дјеце из Републике Српске у иностранству има сталне стабилне приходе, а тренутно је на рачунима Фонда на располагању више од 14,2 милиона марака, потврдила је за Српскаинфо директорка овог Фонда Јасминка Вучковић.

- Сви који су по закону обавезни, од општина и градова до Владе РС, редовно уплаћују доприносе за овај Фонд. Немамо више ни проблема у вези са уплатом доприноса приликом куповине службених возила, што нам је раније знало задавати извјесне проблеме. Највише новца за лијечење наше дјеце у иностранству издвајају грађани Републике Српске, који добровољно издвајају допринос солидарности од 0,25 одсто за ову намјену – каже Вучковићева.

Директорка Фонда солидарности, познатог и под називом “Душа дјеце”, додаје да су све учесталије и појединачне донације. Поједини донатори из Републике Српске спремни су за Фонд издвојити и на десетине хиљада евра, али не желе да јавност зна за то.
– Сви ти донатори желе да остану анонимни и ми то поштујемо – каже Вучковићева.

Фонд солидарности “Душа дјеце” је с радом почео у јануару 2018. године и до сада су грађани Српске, кроз овај фонд, помогли лијечење 413 дјеце. Издато је укупно 677 рјешења за додјелу новца за лијечење, јер су нека дјеца морала и по неколико пута путовати на третман, операције или прегледе у иностранство.
Фонд је радио и за вријеме најжешће корона кризе и локдауна. Чак и у таквим условима организовани су одласци дјеце на лијечење, али и повратак у Српску малишана који су завршили са терапијом.

Најчешће се за помоћ Фонду обраћају родитељи дјеце обољеле од различитих врста карцинома или родитељи дјеце којој су потребна генетска испитивања. Разлози за одлазак на лијечење у иностранство су и компликоване ортопедске аномалије, урођене аномалије срца, поремећаји слуха, вида, те одређен број ријетких болести.

​Најскупље лијечење о трошку Фонда “Душа дјеце” коштало је око 800.000 евра или 1,5 милиона КМ. Захваљујући том новцу дјевојчица обољела од тешког облика леукемије лијечена је у Њемачкој. Данас је она одрасла здрава дјевојка.
Дешава се, међутим, да се помоћ Фонда тражи и за контролне прегледе који коштају 40 до 80 евра и да су родитељи спремни да прођу компликовану процедуру да би добили тај новац, на који њихово болесно дијете има право.


Српскаинфо