Сукоб у Украјини: Снажне експлозије у центру Доњецка :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Снажне експлозије у центру Доњецка


МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 116. дан. Највеће борбе и даље се воде на истоку Украјине. Руске снаге покушавају да заузму град Северодоњецк док украјинска војска данима гранатира Доњецк.

15.22 - Гранате и јаке експлозије у центру Доњецка

У центру Доњецка одјекнуло је неколико експлозија а затим су се чула дејства артиљерије, јавља извјештач руске агенције РИА Новости.

Како је саопштила канцеларија самопроглашене Доњецке Нраодне Републике (ДНР) у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре, украјински војници су у 12 часова испалили осам граната калибра 122 милиметара на рејон Кујбишев, а 20 минута касније још пет.

Поред тога, данас су гранатирана села Михаиловка, Пантелејмоновка и Озерјановка, где је погинуо један цивил.

Током претходног дана у нападима украјинских снага укупно је погинуло седам особа, а 24 су рањене, наводе извори ДНР.

Украјинске снаге безбједности свакодневно отварају ватру на градове и села ДНР из тешких артиљеријских оруђа, минобацача и вишецевних ракетних система, наводи РИА Новости прецизирајући да је од 13. јуна Доњецк био изложен гранатирању без преседана, а највише су страдали Кијевски, Петровски, Пролетарски и Кујбишевски округ.

Дан раније, Оружане снаге Украјине гранатирале су центар града, укључујући административни центар и Доњецки национални технички универзитет.

14.22- Мирошник: Војници из "Азота" исказали спремност за преговоре

Украјински војници утврђени у хемијском постројењу "Азот" у Луганској Народној Републици (ЛПР) исказали су спремност за наставак преговора, рекао је данас амбасадор самопроглашене ЛПР у Русији Родион Мирошник.

-Војници блокирани у „Азоту“ исказали су спремност за наставак преговора. Разговори ће бити настављени али услови за предају се неће промјенити. Искушали су судбину ометањем прекида ватре тако да се њихова ситуација погоршала -навео је Мирошник у поруци објављеној на друштвеној мрежи "Телеграм".

Мирошник је потврдио је предају милитаната припадника националистичког батаљона „Ајдар“ заједно са њиховим вођама у предграђу Северодоњецка.

-У предграђу Северодоњецка, у Метелкину, потврђена је предаја милитаната Ајдара заједно са њиховим вођама - написао је он на Телеграму

11.13-Молдавија уводи забрану информативних програма из Русије

Предсjедница Молдавије Маја Санду потписала је закон о забрани информативних програма из Русије, изјавила је данас директорка Савjета за телевизију и радио Лилијана Вицу.

Она је напоменула да ће наредног петка, 24. јуна, закон бити објављен у Службеном гласнику, након чега ће ступити на снагу, пренijела је агенција РИА Новости.

-Успоставља се концепт дезинформација, што подразумева увођење много оштријих санкција. Ако се то докаже, компанијама ће бити одузете дозволе на седам година. Изобиље дезинформација, по правилу, примjећујемо у предизборном периоду-  казала је Вицу.

Према њеним рijечима, ситуација у Украјини тjера Кишињев да усвоји оштре мjере.

Молдавски парламент усвојио је 2. јуна закон о заштити информационог простора који забрањује реемитовање информативно-аналитичких програма и војних филмова из Русије.

11.00-ОМВ: Русија Аустрији испоручује упола мање гаса

Руски концерн Газпром наставља са умањеним испорукама гаса Аустрији, саопштила је компанија ОМВ.

-Тренутно смањење испоруке гаса је на нивоу претходног дана - наводи се у саопштењу.

ОМВ истиче да је потражња за гасом у Аустрији тренутно ниска, и да се недостајуће количине замjењују куповином на тржишту.

-ОМВ тренутно додатно купује гас на тржишту како би осигурала снабдijевање клијената, као и складиштење - наводи се у саопштењу.

Складишта гаса ОМВ имају капацитет од 25.289 гигават сати и попуњеност је тренутно на 64 одсто.

Русија већ четврти дан заредом испоручује дупло мање гаса од договорених количина.

10.49 - "Гаспром": Редовна испорука гаса ка Eвропи

Руски енергетски гигант "Гаспром" испоручује 41,7 милиона метара кубних гаса ка Европи преко Украјине путем црпне станице Суџа, изјавио је портпарол "Гаспрома" Сергеј Купријанов.

Према његовим ријечима, испоруку преко гасовода Сохрановка одбила је украјинска страна.

- „Гаспром“ испоручује гас транзитом преко територије Украјине у количинама које је потврдила украјинска страна преко гасне станице Суџа, 41,7 милиона метара кубних. Украјина је одбила захтјев за испоруку преко станице Сохрановка - рекао је Купријанов, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Током прошлог мјесеца Оператер гасног преносног система у Украјини саопштио је да од 11. маја гасе пренос гаса ка Европи преко станице Сохрановка јер компанија наводно не контролоше компресну станицу Новопсков која се налази у регону Луганск.

10.38 – Кадиров: Велики губици међу страним плаћеницима

Чеченски лидер Рамзан Кадиров саопштио је да постоје велики губици међу страним плаћеницима у Украјини.

Кадиров истиче да плаћеници ријетко објављују видео снимке својих неуспјеха и да су њихови губици велики, преноси "Спутњик".

-Преживјели све више размишљају о томе да одустану од овог бесмисленог посла и побјегну што даље од Украјине", написао Кадиров је на друштвеној мрежи "Телеграм". /крај/ск

10.22- ЛНР: Предали се припадници "Ајдара", укључујући и команду

Припадници украјинског батаљона "Ајдар", укључујући командни кадар, предали су се недалеко од Северодоњецка припадницима снага Луганске Народне Републике (ЛНР), јавила је руска новинска агенција ТАСС, позивајући се на изворе из Народне милиције ЛНР.

-Чишћење насеља Метелкино је завршено. Предао се велики број припадника батаљона „Ајдар“, укључујући и њихов командни кадар - изјавио је један од извора.

Нешто раније је предсједник Чеченије Рамзан Кадиров објавио на свом профилу друштвене мреже "Телеграм" да је ослобођено село Метелкино.

Он је навео да је украјинска страна у сукобима за преузимање контроле над селом изгубила до 700 људи.

9.03- Украјинске снаге испалиле 20 граната на територију ДНР

Украјинске оружане снаге испалиле су 20 граната калибра 152 милиметара на територију самопроглашене Доњецке Народне Републике, саопштила је данас мисија ДНР при Заједничком центру за координацију прекида ватре (ЗЧЦ).

Према подацима мисије, 14 граната је испаљено на насеље Пантелејмоновка и шест граната на Михајловку, пренео је ТАС С.

8.22-Столтенберг: Сукоб би могао трајати годинама

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је данас да би сукоб у Украјини могао да траје годинама.

Столтенберг је рекао да би испоруке врхунског наоружања украјинским војницима могле повећати шансе да врате контролу над регионом Донбас.

-Морамо се припремити за чињеницу да би сукоб могао трајати годинама. Не смијемо попуштати у подршци Украјин, упркос томе да цијена буде висока, не само војне подршке, већ и раста трошкова за храну и енергенте - рекао је Столтенберг за њемачки дневник "Билд ам Зонтаг".

Столтенберг је рекао раније да очекује да ће на самиту у Мадриду крајем мјесеца бити усаглашено слање модернијег наоружања Украјини.

6.00 - Лидери Азова који се предали у Маријупољу пребачени у Русију

Лидери пука Азов, који су се предали у Маријупољу, пребачени су у Русију ради истраге, јавља руска агенција ТАСС позивајући се на неименовани извор из полиције.

Како наводи агенција, међу онима који су пребачени из самопроглашене Доњецке Народне Републике су и замјеник команданта пука Азов Свјатослав Паламар и командант 36. бригаде маринаца украјинских оружаних снага Сергеј Волински.

Извор руске агенције рекао је да су и други официри разних украјинских јединица пребачени у Русију.


ГС / Агенције