ДВА ВЕЛИКА ПОЖАРА ГОРЈЕЛА ИЗНАД ТРЕБИЊСКИХ НАСЕЉА :: Semberija INFO ::

 

ДВА ВЕЛИКА ПОЖАРА ГОРЈЕЛА ИЗНАД ТРЕБИЊСКИХ НАСЕЉА


Foto: Ilustracija
У требињским насељима Мостаћи и Волујац су у току пријеподневних часова припадници Територијалне ватрогасне јединице Требиње угасили два велика пожара изнад насеља, гдје су људи палили ватре, па се у Волујцу пламен отео контроли и разбуктио, пријетећи и кућама у ромском насељу Бијеле Гомиле.

Пожарне линије су на оба локалитета, према информацијама од ватрогасаца који су тек стигли са терена, обје биле дугачке око два ипо километра, али је, према ријечима Здравка Кашиковића, командира Територијалне ватрогасне јединице Требиње, на Бијелим Гомилама било теже.

Тамо су Роми, су на узвишици изнад својих кућа, палили отпад од дијелова каблова и других материјала из којих ваде жице и дијелове који су употребљиви као секундарне сировине, па им се ватра отела контроли и запријетила кућама које су ватрогасци успјешно одбранили.

"Због пријетње кућама смо ватру најприје одбили од објеката, али се она проширила даље према пољу, па смо је сузбили дјелујући из два супротна правца и изгорело је само око 300 квадрата сувог растиња, јер није било усјева", рекао нам је Кашиковић по доласку са терена.

Ватрогасци су прије пожара изнад ромског насеља угасили и пожар изнад насеља Мостаћи, гдје је такође узрок био људски фактор. 

"На овом је локалитету опожарено било око хиљаду квадрата, али смо и ту дјеловали са два навална возила из два супротна правца и добро водом натопили терен, тако да смо све угасили", додаје Кашиковић.

Каже да је терен изнад Мостаћа добро натопљен водом, па не постоји бојазан да је ватра остала негдје да тиња и да се поново разбукти, док је око кућа на Бијелим гомилама остало једно возило да дежура.

(Независне)